Stickkavalkad på Nalen i höst

7 oktober 1978 gjorde Kai Martin & Stick!, då under bara namnet Stick!, sin debutspelning på Sprängkullen. Elektriskt sprakande, galet egensinnigt och med en konsert som vill långt utanför scenkanten. Punk? New wave? Rock? Pop? Jazz? Nej, det här var ett band som inte ville sätta gränser, men som njöt av tidens energi och uttrycksmöjligheter. Lauri Dammert fotograferade och fångade gruppens kraftfält. Laguppställningen då: Lollo Banco, trummor, Peter Bryx, gitarr, Gomer Explensch, saxofon, Rasta-Kaj Farai, bas, Tony Vibrato, keyboard, och så då jag på sång, som var så exalterad att jag slängde mig ut från scenen. Detta som förmodligen var svensk musiks första stagedive resulterade dock inte i något surfande på publikens utsträckta armar. Istället vek den undan och jag föll i golvet under kommentarerna ”Stå på scen”. Men tillfredsställelsen var ändå total och än mer då publiken skanderade ”Stick! Stick! Stick!” efter spelningen.

01stick2 Stick! 7 oktober 1978. Foto: LAURI DAMMERT

Vi delade scen med Freddie Wadlings nya band Horribel Tango, det som skulle komma att bli Liket Lever.

En och en halv månad senare var vi ett av flera band på tvådagarsfestivalen på Sprängkullen, där då Attentat gjorde sin första spelning under detta sitt nu mer välrenommerade namn.

På den spelningen uppträdde också jazzrockbandet Kosmisk Struts med en trummis och en gitarrist som fascinerade.  Gitarristen kom senare att bli medlem i Strasse under namnet Max Abbey. Karriären gav honom också en plats som livegitarrist i Ultravox. Trummisen knöt vi senare an och gav namnet Ronny Jotten, för Svensson var inte gångbart. Lollo Banco avslutade sitt engagemang i bandet i början på februari 1979 då Perverts drog igång på allvar; han hade ”bara” lånat ut sin tjänster för att hjälpa Kai Martin & Stick! att dra igång.

Bara veckor efter att Ronny Jotten anslutit spelade Stick! in sin första singel, trespårsvinylen ”Binder min tid”/”Jag dansar inte”/”Försent (aldrig försent)”. (Finns nu på Spotify.)

7 oktober, alltså. 1978, alltså. 40 år senare plus 20 dagar står vi på Nalens scen och firar denna medelålder, som ju egentligen är lite mer som band, tillsammans med Memento Mori, Syster Lycklig och Stormavd. Dessutom firar Klubb Död, arrangörerna av detta evenemang, sitt 5-årsjubileum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s