Sommarens skratt på Gunnebo

Fars:

KUTA OCH KÖR

!!!!

Gunnebo

Sanslös. Ray Cooneys fars ”Kuta och kör” tar andan ur publiken – och ensemblen.

Gunnebo slottsteater

Publik: Utsålt.

Bäst: Ola Forssmed är outstanding i en briljant ensemble.

Sämst: Uttalet på Toltorpsdalen, Allan Svensson!

Fråga: Hur skurvad kan en fars bli…?

Regi och koreografi: Anders Aldgård.

Scenografi: Elna Bengtsson

Mask och peruk: Tina Bengtsson.

Kostym: Ulrika Wassén.

I rollerna: Allan Svensson, Sofie Lindberg, Lotta Thorell, Ola Forssmed, Lars-Åke Wilhelmsson, Christian Åkesson, Hans Josefsson och Kjell Samuelsson.

Det sägs att Roy Cooneys fars ”Kuta och kör”, som i år firar 35 år, är farsernas fars. Jo, tack. Det är lätt att skriva under på det efter att drabbats av skrattparoxysmer från scen ett. Här är tempot högt från början för att skruvas upp allt eftersom. Förvecklingar och spring i dörrar…? Det är bara förnamnet. I ”Kuta och kör” drivs allt till absurdum.

Taxichaufför Percy Persson (Allan Svensson) nöjer sig inte med en fru, utan två. En i Mölndal. En i Mölnlycke. I den smart satta scenografin där hemmen i all väsentlighet är desamma (förutom olika entréer) möter man dels Doris Persson Sofie Lindberg) och dels Marianne Persson (Lotta Thorell). Båda lyckligt ovetandes om varandra på grund av ett sinnrikt schema ritat av de bådas make.

Men så dyker inte maken upp som vanligt. Polisen kontaktas på respektive ort – Mölnlycke och Mölndal. Kommissarierna Erik Axelsson (Christian Åkesson) från Mölndal åker till adressen i Mölndal. Kommissarie Bernhard Bertilsson (Hans Josefsson), Mölnlyckepolisen, till den i Mölnlycke.

På varje ort dras så också den ovanpå boende grannen in i bilden på det mest vådliga sätt: Nisse Nilsson (Ola Forssmed) i Mölndal och Sten-Börje Fridén (Lars-Åke Wilhelmsson) i Mölnlycke.

Ja, ni fattar. Bara av den här intrigen blir allt komplicerat värre, men det räcker inte. Allt växer till en härva av lögner i kitschig 80-talsmiljö med knapptelefoner, kulörta kläder och allt till en kavalkad av svensk 80-talsschlager.

Det här är en fars som låter samtliga i ensemblen spela ut fullständigt med en humor som alltså spelar på otrohets-, sex- och böghumor. Japp, det låter förvisso en smula unket, men jag lovar, ”Kuta och kör” kommer undan med allt. När dessutom Ola Forssmed, tätt följd av Sofie Lindberg, är i sitt esse är sommarens bästa fars i hamn.

Har ni tråkigt i sommar…? Se ”Kuta och kör”!

2 kommentarer

  1. Maud Törnell · juli 5, 2018

    Jag och min mamma var inbjudna till premiären. Det blev mycke skratt med flashbacks tillbaka till 80-talet. Även mycket musik med sång som hördes att man kunde texten till och nästan alla satt och nynade med på runt om fast dom hade ändrat textern så det skulle passa in. Denna borde alla se om man vill få ett gott skratt i sommar.

    Gilla

  2. Björn Nilsby · juli 6, 2018

    Fantastiskt roligt. Har aldrig skrattat så mycket på en teater!!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s