VM-drömmen vibrerar

Sverige mot Schweiz, förvirrande för länder med invånare som missade Europakartan i geografin. Två länder som är små i världen, men som sätter sina avtryck, oavsett om det är det långsmala landet i Norden eller det i alperna. Men Sverige vet var Schweiz ligger och hur de ligger. För bara en och en halv månad sedan straffade Tre Kronor alplandet när ishockey-VM avgjordes. Nytt möte i en annan, väsentligt större sport, men fortfarande VM och dessutom  i en avgörande match.

IMG_0617

Svårt välja sida. Två neutrala länder ska välja vilken sida inför starten av åttondelsfinalen.

Att det är två neutrala länder kunde satt sitt avtryck på fotbollsplan ungefär som Monty Pythons match mellan de grekiska och tyska filosoferna. Men sjätterankade Schweiz överraskades av ett taktiskt forecheckande, för att använda hockeyspråk, Sverige, som dessutom radade upp chanser. Förvisso sköts det vitt och vint, högt och galet. Men schweizarna var tagna av sina nordiska kollegor som av Fifa rankas någonstans i höjd med Fiji.

Men Sverige gick vidare efter att ha vunnit sin grupp. Har ett försvarsspel över hela banan som är vinnande och dessutom ett lag som spelar för varandra. Jo, Janne Andersson har byggt detta lag, som stöttar varandra även när trollfabriken försöker koka ihop en hatkampanj.

Vinnare i gruppen och nu också vinnare i åttondelsfinalen. Dags för en kvartsfinal, som är bästa prestationen sedan VM 1994, som ju räckte till brons. Ja, Sverige var nära 2002 där Anders Svenssons magiska piruettfint var värd ett bättre öde en stolpen mot Senegal, som slutligen i förlängningen avgjorde.

Nu är det ett lag som krigar som sällan skådat. Varje position är viktig, varje positionering likaså. Kanske är det inte skön fotbollskonst för den som vill ha kreativitet blandad med finess. Men fotboll är ett i allra högsta grad taktiskt spel. Med disciplin och tålamod i 90 minuter kan man rucka på det mest finurliga motstånd. Nu räckte inte den smarta schweizerkniven att dyrka upp svenskarnas försvar. Och det är inte utan stolthet jag ser på en grabb som växte upp i mina kvarter göra sin första startmatch – i en åttondelsfinal.IMG_0621

Svensk vinst. 1–0 och Sverige är vidare till kvartsfinal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s