Lekstuga i Villa Villekulla – och drömmar om Studenternas

Omständigheter har gjort att det inte har blivit någon resa den här säsongen till Lidköping för att se Villa i Villa Villekulla, lagets och stadens fina arena, för bandyfest. Det har istället blivit läsande av rapporter via appar, Bandypuls och sporadiska nedslag från riksmedia som kan tänkas göra någon telefonintervju. Det duger ju förstås inte.

Så när Edsbyns besegras bortais (3–1), lagets första hemmaförlust på 16 hemmamatcher, rinner det till och bandypulsen ökar markant. Jag rensar i kalendern och tar sikte mot E45, viker av vid Trollhättan och rusar vidare på riksväg 44 mot Lidköping på torra, fina vägar genom ett fruset landskap.

Jag väljer rätt dag. Dels så firar Villa 50 år som lag i högsta serien, det var då laget kvalade sig upp till dåvarande Allsvenskan. Dels firades stjärnan Johan Esplund för sina 300 matcher (det var i Edsbyn i veckan) och står med blommor i handen inför sin 301.

Men det var förstås på isen som det mesta skulle tilldra sig. Inledningsvis är det två lag som känner på varandra, spelet böljar fram och tillbaka där domaren Mikael Hillerius låter det bitvis tuffa spelet balansera på rätt sida gränsen. Få avblåsningar. Högt tempo.

I onsdags tog det 46 sekunder innan Villas underbarn Joel Broberg gjorde 1–0. Nu skulle det dröja (!) till 4.29 och då är det 21-årige Martin Karlsson, egen produkt, som trixar och knixar med kroppen i hög fart. En åker de dit och en åker de dit i Edsbynförsvaret, medan Martin Karlsson stävar rakt fram och tämligen enkelt, men inte desto mindre behärskat lyfter in matchens första mål förbi landslagsmannen Anders Svensson.

Det blev startskottet för ett sällan skådat spel i Villa Villekulla. Inte för att det var Vilda Villa med böljande, underhållande spel fram och tillbaka och utbyte av chanser. Nej, för att det var ett totalspel av hemmalaget över hela banan. Tajt försvarspel, som inte gav Edsbyn utrymme, snabba spelvändningar och tätt spel på motståndarna oavsett om de låg högt eller lågt i banan. Skickligt. Det gav resultat.

2–0 kom i elfte minuten. Noterbar på hörna, det som varit Villas akilleshäl den här säsongen. Det är Martin Johansson, uppoffrande libero, som tar tillvara på Johan Esplunds upplägg. 3–0 konkurrerar med Martin Karlssons första mål, och det är han sm gör det. Samma distinkta kroppsfinter som lirkar upp Edsbyns som Moses med sin stav en gång delade Röda havet.

Edsbyn har knappt haft ett skott på mål och de som runnit förbi det tätt spelande Villaförsvaret, där spelarna på hockeymanér täcker skott på skott, styr Jesper Thimfors förtjänstfullt undan. På tilläggstid tröttnat notoriske målskytten och lagkaptenen David Karlsson på att inte vara med i protokollet. 4–0 blir resultatet i halvtid och då hade ändå nämnde Karlsson en jättechans minuten innan, då alla (förmodligen inklusive han själv) trodde han var offside, men signalen ljöd aldrig och han fintade pliktskyldigt Anders Svensson för att lamt lägga bollen utanför målvaktens vänstra stolpe.

bandy1 Notorisk målskytt. Foto: LENNART REHNMAN

Men 4–0 i bandy, trots propagandaspel, kan snabbt bli oavgjort i denna blixtsnabba sport gällande både händelser och mål på plan. Men den här kvällen studsade ingenting Edsbyns väg. Laget saknade medicin mot den rasande effektiva bandy som Villa spelade.

David Karlsson gjorde sitt andra mål i andra halvlekens början. 5–0 och ett moloket Edsbyn försökte komma igen utan att lyckas.  Martin Johansson gör sitt andra mål, även detta på hörna och när sedan Petter Björling, talangen som den här säsongen blivit halv och gjort det bra, går luften ur Edsbyn. Spelet stannar av. Det är två lag som inte vill äventyra något och Villa vänder tillbaka, kurvar om och gör sporadiska attacker. Edsbyn, å sin sida, borde ha visat för sig självt att det fanns intentioner att bryta Villas spelsystem. Åtminstone för att ta med sig det till kommande match. Men icke.

Ändå händer det. Edsbyn jobbar till sig en hörna, som Martin Johansson på sedvanligt kamikazevis täcker i sitt rus. Men skottet tar illa. Högerhanden (armen?) tar stryk, han tvingas lämna isen och får uppsöka sjukhus för undersökning. Ett stort tapp av en viktig pjäs i laget inför jakten på SM-guldet.

Villa gör 8–0 genom David Karlsson med en kvart kvar att spela. Visst. Edsbyn putsar siffrorna med två mål (ett på hörna ett på distans), men ger ett blekt intryck. Det är ju ändå det lag som vunnit mest i årets Elitserie, om det än blev en andraplats efter Sandviken.

Nu väntar den tredje matchen. Nu på onsdag i Edsbyn och en helt ny match väntar med helt nya förutsättningar. Men konserverar Villa formen från de två senaste matcherna kan laget boka in sig på Studenternas om några veckor. Glöm dock inte tredje kvartsfinalen mot Västerås med stryk (och uppvaknande) med 7–1.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Minnen. Senast Villa spelade final på Studenternas 2012 bjöds det på strålande väder och strålande bandy. Dessvärre förlust med uddamålet mot Sandviken. Foto: KAI MARTIN

Fördel Villa, så här långt, och noterbart: hittills under kvart- och semifinalerna har laget elva målskyttar fördelade på 29 mål. Omöjligt för motståndarna att scouta, alltså, om det är Joel Broberg, David Karlsson, Johan Esplund eller Martin Karlsson som fokus ska läggas på. Det kan ju lika väl bli någon av de andra. I hemmamatchen mot Västerås lyckades ju Villaspelarna med att fördela de åtta målen på lika många målskyttar. Strongt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s