Jakten på mirakel på is

Det har dröjt kanske för länge, för jag inser att jag inte sett en enda Frölundamatch i Scandinavium eller Frölundaborg sedan i höstas. Jobbet har kommit emellan och tiden har gnagt upp de möjligheter som funnits. Det är som det är.

Men när jag väl kommer iväg är det för en underhållande match med dramatisk förveckling från start. Det står 19.36 på den nedräknande klockan då Ryan Lasch stoppar tiden och hjälps av banan. Han har på något vis fastnat med foten, fått en vridning och kan inte stödja på benet. Han, som är en så viktig kugge i poängmaskineriet, utgår alltså i matchens inledning och riskerar att missa slutspelet.

Spelmässigt, när matchmaskineriet väl stånkar igång, bjuder på fartfylld ishockey, om än inte alltid så välspelad. Frölunda trycker på mot gästerna Malmö, skapar chanser som skicklige keepern Oscar Alsenfelt håller ifrån sig. Malmö, å sin sida, har ytterst lite att säga till om i Frölundas zon. Men målen uteblir i först perioden, för Frölunda klarar inte riktigt att vässa sina chanser. Men där den vassaste, där Pathrik Westerholms bara har att raka in pucken i öppen kasse hindras av en monsterplockning av Alsenfelt, som jobbade snabbt i sidled då han och laget egentligen var helt överspelade.

I andra jämnas spelet ut och trots powerplay lyckas Frölunda inte. Istället är det Malmö som flyttar upp spelet och Johan Gustafsson får visa att han har kvaliteter som målvakt, står upp mer än vad jag sett honom göra tidigare. Malmö får i slutet av perioden chansen i powerplay, då kontrar Mats Rosseli Olsen och driver mot mål utan att lyckas få pucken över mållinjen, men Alsenfelts räddning och försvarets rensning är bristfällig. Det öppnar för Jonathan Sigalet, som stormat med Rosseli Olsen, och han kan trycka in matchens första mål med sekunder kvar av perioden.

_TH16438

1–0. Jonathan Sigalet följer upp Mats Rosseli Olsens fina kontring och gör mål.

Foto: TOMMY HOLL

Tredje perioden är stissig utan att hålla kvalitet. Det är två ängsliga lag som värderar sina poäng i kampen om positionerna inför slutspelet. Malmö lyckas emellertid kvittera efter att ha stressat Frölundas backpar där Jonathan Sigaleth försöker lösa situationen med en pass in framför egen kasse som gästernas Erik Forssel utnyttjar.

Matchen går till förlängning som blir resultatlös och det ska till straffar för att avgöra matchen. Det blir målvakternas kamp, där Johan Gustafsson åter får visa sig på styva linan och han håller nollan i straffkampen. Istället är det Carl Grundström som avgör och räddar hem segern åt sitt Frölunda.

_TH17071

Avgörande. Johan Gustafsson hade fullt fokus under straffläggning och snöt samtliga Malmös straffar med stor skicklighet. Foto: KAI MARTIN

Men visst skulle Frölunda fixat detta tidigare. Laget har under säsongen varit flitigt på att skjuta, så också i den här kampen (26–19), men har svårt med effektiviteten framför motståndarmålet och på precisionen. Samtidigt så är Oscar Alsenfelt en av Sveriges främsta målvakter, så det är heller inte helt lätt att bryta igenom hans spel.

Dagen efter är det dags för åter en 2–1-vinst för Frölunda, nu borta mot Brynäs. Men då till kostnaden av en förmodad hjärnskakning på Mats Rosseli Olsen, en viktig pjäs i slutspelet. Där finns det risk för att det kan vara slutspelat för säsongen.

Samtidigt med matchen i Scandinavium utspelade stor dramatik även på större isytor. Villa mötte Edsbyn på bortais i semifinalen i kampen om finalplatsen i bandyn. Lidköpingslaget lyckades vinna med 3–1, två mål av 18-årige talangen Joel Broberg; Edsbyns första hemmaförlust på 16 matcher. På Skarpe Nord ställdes IFK Kungälv mot Blåsut från Vänersborg, ett lag som alltså försöker kvala sig upp till den Allsvenskan som Kungälv vill fortsätta spela i. I halvlek står det 0–2, men Kungälv kommer ifatt. Ändå är det gästerna som lyckas svara med 2–3 och ställer till det för Kexlaget, som ändå, tack vare lagkaptenen Mikael Lindberg lyckas kvitter i 90:e minuten. En thriller, som jag följde via Elitrapport, Bandysveriges direktrapportering som egentligen är så där, men som ändå höjde pulsen rejält under de powerbreak som bjöds på i Scandinavium.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s