Klang och jubel för Sarah

Konsert:

SARAH KLANG

!!!!

Sarah3

Strålar. Sarah Klang med sitt åttamannaband på ett utsålt Pustervik. Foto: KAI MARTIN

Pustervik, Göteborg

Publik: 900 (utsålt).

Bäst: Själen i sången.

Sämst: Att kasta portionsnus på publiken var kanske inte så smart.

Fråga: Hur ska hon förvalta denna hajp…?

Nej, man blir inte stjärna över en natt. Men hyfsat raskt händer det ända att en artist går från anonym skuggtillvaro till att vara i medialt fokus samtidigt som man är på allas läppar.

Kim Abelsson på Pustervik är en man som inte bara har ett känsligt finger i luften för att fånga upp trender. Han kan också peka ut riktningen för en artist och säga ”Det här kommer bli riktigt stort”. Så var det på Pusterviks femårsjubileum i våras och artisten han pratade om var Sarah Klang. Vad jag hörde var en sångerska med en spännande röst, men med för anonyma låtar för att charma mitt härdade öra.

Sedan dess har hajpen kring Sarah Klang gått precis den vägen som Kim Abelsson pekat ut; ”På spåret”-artist, P3-guldgalegäst… Nu är hon framme vid sitt debutalbum ”Love in the milky way”. Klart att det ska firas och då det görs på Pusterviks scen är det inför en inte bara hängiven publik utan också för ett utsålt hus.

Scenen är smart. Tre podier, alla draperade i vinrött velourtyg,  för musiker, körsångare och trummis. Konstgjorda rosor strödda över scengolvet, musikerna stilenligt klädda i svart och Sarah Klang i en stor cape med ledbeslysning i draperingen. Hon inleder konserten i profil, som för att skärpa den inför Pusterviksprofilen.

Sarah1

Profilstark. Foto: KAI MARTIN

Det är estetiskt tilltalande, men hon orkar snart inte hålla stilen och när hon kastar ut en portionssnus ut i publiken, förvisso för att snabbt urskulda sig om det dumma i tilltaget, så undrar jag vart det ska barka hem.

Sarah Klangs musik på albumet må inte vara fullt ut tipptopp, men på scen lever den i högsta grad. Ju längre konserter lider desto mer avslappnad och tillfreds är Sarah Klang med sin röst och sitt framträdande.

Stilstudie på Sarah. Foto: KAI MARTIN

Hon har röstresurser, backar inte för att använda dem och det är berg-och-dal-banor i glissando och om hon gärna vill ge en aura av country i modern dräkt, kan jag inte låta bli att göra kopplingar till postpunkdrottningar som nyss avlidna The Cranberriessångerskan Dolores O’ Riordan eller altmeistern Siouxsie Sioux.

Men det är förstås i countrylandet som hennes musik ändå hör hemma, men på sitt eget vis. Det är hjärta och smärta i texter, innerlighet och själ i både röst och uttryck.

Sarah9

Intimt. Sarah Klang i en fin stund med pojkvännen Emil Karlsson. Foto: KAI MARTIN

Självklart finns det mycket att slipa på, men samtidigt är det oborstade, det råa i det eleganta, det uttänkta mot det spontana något som adderar. För Sarah Klang vill ta plats, vill synas och höras och är ändå förtjusande intim i sin duett med pojkvännen Emil Karlsson. En fin stund på scenen och en bland flera höjdpunkter på den cirka 45 minuter långa konserten.

Sarah11

Innerlig. Foto: KAI MARTIN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s