Ledin lider av perfektion

Show:

SKARPT LÄGE med Tomas Ledin plus orkester

!!!

Ledin1

Showman. Tomas Ledin har tagit sin föreställning ”Skarpt läge” till Rondo.

Foto: KAI MARTIN

Rondo, Göteborg.

Publik: Utsålt.

Bäst: Förmågan att få igång publiken är enastående.

Sämst: Capri-partiet känns lökigt.

Fråga: Tappar Tomas Ledin någonsin kontrollen…?

När Tomas Ledin gjorde sin första krogshow var det på just Rondo som premiären hölls. Det var ett, för den tiden populärt tema, slags retrospektiv där Tomas Ledins liv spann som en röd tråd genom föreställningen.

För en rutinerad scenräv som Tomas Ledin var det här helt ny mark att beträda. Men som han gjorde det och med vilken förtjusning han antog utmaningen. Lägg till detta att han fick ta ett och annat danssteg, som han mot sina egna tvivel, satte plus att det jobbades med effektfulla skärmar… ja, så roddes en starkt show hem.

”Skarpt läge” är alltså Tomas Ledins andra show, som redan har fått högs betyg av Stockholmspressen efter sejouren på Cirkus. Men här handlar det mer om fokus på hans låtar, förvisso väl förpackade både arrangemangsmässigt och med prator som driver showen vidare från en fas till en annan.

Här saknas inte mycket. Kanske egentligen ingenting för ett Ledinfan, men i mina ögon brister det ändå i något väsentligt: spontanitet och innerlighet.

Tomas Ledin är en noggrann showman och ska så vara. Jag såg ”Skarpt läge” på Cirkus och fascinerades över hur detaljsstyrt allting är. Jag är ju inte dummare än att jag begriper att det ska vara så, men hade ärligt talat lite tråkigt i all perfektion.

En bra show ger ett intryck av spontanitet. Ja, ett trick för stunden, men effektivt för känslan. Men här andas allt repeterat och om jag så ser den här showen 30 gånger kommer jag inte bjudas på några överraskningar.

Han har förvisso ett drivet gäng med framför allt Laila Adèle och Fernando Fuentes som drivande sidekicks. Grundbandet med Sebastian Nylund (gitarr), Ove Andersson (bas), Johan Franzon (trummor) och Jörgen Ingeström (keyboard och kapellmästare) kan sin sak, tvivelsutan, och har spelat med Tomas Ledin i över 20 år. Med Tomas Jonsson (blåsinstrument och dragspel), Erik Rydvall (nyckelharpa, fiol, mandolin med mera) och Petra Wahlgren (fiol, keyboard med mera) öppnar det för rika arrangemang som spänner om allt från ”Knivhuggarrock” till den folkmusikflörten som gjordes med albumet ”Höga kusten” 2013.

Ledin2

Innanför ramarna. Tomas Ledin utmanar inte sig själv. Foto: KAI MARTIN

Gott så. Men det är bara bra, men inte mer. Allt hålls inom Tomas Ledins strikta ramar. När han blev utmanad showen 2011 gav det just ”Höga kusten” med bland annat folkmusikeleganten Esbjörn Hazelius, som bollplank och musiker. Där fortsatte Tomas Ledin kliva ut ur sina svarta jeans och välstrukna skjorta med uppkavlade ärmar för något mer hudnära och berörande. Jag gillade det.

”Skarpt läge” är en show för publiken – och så han får den på tårna mot finalen! – men den ger inte Tomas Ledin något motstånd. Så jag förstår entusiasmen, men vill ha mer än så.

Låtarna från ”Skarpt läge” 18 januari 2018:

 1. In natt är jag din
 2. Sommaren är kort
 3. Festen har börjat
 4. Never again
 5. Helt galen i dig
 6. House of the rising sun
 7. Girl from North Country
 8. A case of you
 9. Hungry heart
 10. I was made to love her
 11. Snabbkassörskan
 12. En sak
 13. Du kan lita på mej
 14. En midsommaraftons dröm
 15. Hammarn unner bönninga
 16. Hon gör allt för att göra mig lycklig
 17. Sensuella Isabella

Extra:

18. En del av mitt hjärta

19. Medley (Vi är på gång, Då ska jag spela, Det ligger i luften, (Du har gjort mig till) en man som jag älskar, Knivhuggarrock, Minns du Hollywood, Här kommer den nya tiden, Lika hopplöst förälskad, 500 dagar om året, Just nu

20. Snart tystnar musiken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s