En kraft som berör

Konsert:

KRISTINA ISSA med band

!!!!

Issa

En röst med rysarkraft. Foto: KAI MARTIN

Folk, Göteborg

Bäst: Kristina Issas röst är fantastisk.

Sämst: Dissonanser störde ljudbilden.

Fråga: Hur stark kan hennes röst bli…?

Den stora glädjen med min roll som journalist är möten med människor. Att få ynnesten av att bjudas på berättelser mer eller mindre starka, historier som berör. När jag träffade Kristina Issa förra veckan var jag rätt renons på hennes musik och hennes levnad; jag fick en timme av hennes liv som grep mig starkt, som gjorde hennes uttrycksfulla musik och sång än mer dimensionsrik.

Intervjun gjordes inför spelningen på Folk, där hon med sitt band skulle bjuda in till sitt nya projekt, det om den syrianska härskaren Zenobia, att i det starka flödet efter den musikaliska uppsättningen ”Arabic Spring” och albumet ”Ocean unknown” från i våras.

På scen blir hennes musik och sång än mer accentuerad. Rösten är en urkraft, en energi som kan både fördriva demoner som smeka kärleksfullt. Hon är ett uttryck som är gränslöst, men ändå intimt. Sången är fascinerande, men så är också kompositionerna som hennes band förvaltar så väl med dynamik, intensitet och närhet.

Fördelade på keyboard, syntar, harpa, trummor, kontrabas och barytonsax plus uppbackande sånginsatser och handklapp skapas en smältdegel av rytmer, melodier och känslor. Det är musik som är eklektiskt omfamnande; jazz, pop, folkmusiktradition… det spelar ingen roll så länge det tjänar sitt syfte.

Det är svårt att inte bli berörd av Kristina Issas berättelser. Till ackompanjemang blir allt än mer färgstarkt och hennes röst luftar hennes själ och berikar min. Vackert.

 

2 kommentarer

  1. kjellbrellsworld · december 7, 2017

    Fint skrivet…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s