Frölundas snopna sorti

Låt mig ta det positiva först.

Frölunda visade i större delen av första perioden upp ett spel som jag, och säkert också tränaren Roger Rönnberg, eftersökt hela säsongen. Hög press, bra fart och ett kompakt försvarsspel. Det gav också utrymme för mängder med chanser och första fem var ett konstant tryck mot tjeckiska Liberec.

Men första målet skulle dröja, inte enbart för att den tjeckiske målvakten Jaroslav Janus spelade bra. Frölunda må i den här matchen utövat ett större tryck mot kassen, men effektiviteten brister. Först 13.58 kommer det förlösande 1–0 från Pontus Widerström efter en tilltrasslad situation. Men med mål kommer också pyspunka för Frölunda. Med nära en minut kvar utnyttjar motståndarna Frölundas stressade defensiv, ett skott från blå slinker in och visst borde Johan Mattsson klara ett skott som till synes går rätt igenom honom.

CHL

Frölunda förlorade mot Liberec. Foto: KAI MARTIN

Oaktat vilket, så borde Frölunda med 14–5 i skott prestera bättre offensivt. I andra utjämnar tjeckerna spelet. En straff efter knappt en och en halv minut hade kunnat straffa Frölunda, men den slarvades bort av tjeckerna. Det var emellertid inget som slog ned tjeckerna, som mer och mer jobbade mot Frölundas kasse och satte press på hemmalagets försvar. Ändå var det Frölunda som åter kunde ta ledningen med sin specialuppställning vid powerplay. Mycket riktigt hittar Ryan Lasch en diagonalpassning till direktskjutande Victor Olofsson.

Det får igång Frölunda, som fortsätter med sin höga press och radar upp mängder med chanser. Men antingen så spelar Janus strålande alternativt saknas skärpan hos Frölunda. Fler mål blir det inte.

Istället inleder Liberec med att kvittera efter knappt fyra spelade. En rörig situation där pucken spelas in framför Frölundakassen och tar på en skridsko och in i mål. Frölunda kräver granskning, men den förändrar inte faktum. Kort därefter åker Simon Hjalmarsson på en smäll mot halsen och tvingas utgå. Ett tapp på en stabil spelare, som blir kännbar för hemmalaget.

Ryan Lasch radar upp ett gäng chanser och Jaroslav Janus höjer plötsligt sin nivå väsentligt. Så när det ringer nästa gång är det tjeckerna som går upp i ledningen efter knappt halva tredje spelade. Kvitteringen låter inte vänta på sig när Ryan Lasch dryga minuten senare gör mål. Men slarv i försvarszonen direkt efter tekning ger tjeckerna en chans de inte försitter. 3–4. Det är ett resultat som jämnar ut matcherna, efter Frölundas seger hos Liberec. Kvitterat och Frölunda går vidare. Laget spelar desperat, dumpar puck, stressar och bär inte på det lugnet som ger stabilitet i försvar som anfall. Men Ryan Lasch lyckas ändå kvittera 16.41 efter att sekunderna tidigare haft ett jätteläge som Janus räddar mirakulöst.

I ett försök att ta ut målvakten drabbas tjeckerna av för många spelare på isen. Men utvisningen till trots plockar de målvakten, lyckas få Joel Lundqvist utvisad för en onödig fasthållning med 1.20 kvar. Med 56 sekunder kvar tar laget åter ledningen och åter är det ett skott som Johan Matsson ska ta.

Förlängningen går sedan i Liberec favör och de dubbla CHL-mästarna är ute för den här gången.

Så… Frölunda kämpar fortfarande med sitt spel. Men positivt är att det åtminstone större delen av matchen var ett spel där det fungerade över hela banan. I anfallszonen är emellertid laget lika vekt framför mål som i försvaret. Det straffar duktiga motståndare skoningslöst – oavsett om det är i SHL eller CHL.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s