Världens bästa band på Rondo

Show:

BO KASPERS ORKESTER ”ALLT LJUS PÅ OSS”

!!!!

BOK5

Bo Kaspers Orkesters show ”Allt ljus på oss” värmer, svänger och bjuder generöst.

Foto: KAI MARTIN

Rondo, Göteborg

Bäst: Jazzsetet svängde vådligt, men det gjorde ju resten också.

Sämst: Jag saknar alltid ”Köpenhamn”.

Fråga: Kommer bandet ta med dansstegen ut på turné…?

Det premiärtäta september får konsekvenser för en bortskämd som jag. För att lösa tre av de som löper av stapeln 21 september (”Oscarsrevyn” på Lorensbergsteatern, ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” på Stadsteatern och ”Allt ljus på oss”, Rondo) har jag tvingats att fördela gracerna.

Så inledningsvis vill jag säga att nedanstående omdöme handlar om genrepet på onsdagen.

Samtidigt så är jag tveksam till om det spelar någon roll. Musikaliskt kan Bo Kaspers Orkester efter 25 år tillsammans kliva upp i sina pyjamaser och leverera fullgott, känsligt och glädjerikt. I bandet har uppstått en sväng som bara idoghet och glädje till musiken kan ge.

Det här är bandets första show, det vill säga här blir det konsert men med extra allt. Jo, de har lovat det och bandmedlemmarna håller vad de lovat.

För förutom en sedvanligt alldeles utmärkt spelning adderas moment, som jag inte ska avslöja i förväg, men som ger smilbanden stretchning parat med stunder av klädsamt allvar.

En resa genom musiken. Foto: KAI MARTIN

Till detta bandets omsorg om att arrangera låtarna, som här sträcker sig vida över de 25 åren, med ny fräschör och elegans. Det låter helt enkelt alldeles fantastiskt, det svänger katten och när det är som värst  (bäst) är det i sanning svårt att sitta ned. Men inte nog med örongodiset. Snyggt ljud, ljus och effektfulla projiceringar förhöjer värdet av denna deras show.

Dessutom finns det väl få band i landet som likt kameleonter kan skifta från bossa nova, 50-talsjazz, Kentpop, elektronika, svensk soul, Eldkvarnrock, Kubavibbar, ja, vad de vill, utan att förlora sin identitet.

Saker som vi som rest med Bo Kaspers Orkesters förunderliga resa genom åren.

Men med regissör Hans Marklund och manusförfattare Anders Lundin har bandet tillsammans hittat en tilltalande ton och dynamik under de nära två timmarna som killarna står på scen. Scenen är utnyttjad till max med glidande podier och musikerna som skiftar plats inte bara när de dansar (!).

Tillgjort? Ja, kanske. Men det är showbiz, gott folk. Då ska det vara lite märkvärdigt. ”Allt ljus på oss” är också lite märkvärdigare än en synnerligen bra Bo Kaspers Orkesterkonsert kan vara. Och trovärdigheten ligger i musiken, i glädjen hur den framförs och presenteras. Det sker – med emfas.

Jo, jag vet. Jag har följt bandet genom åren. Har sett euforiska toppar och deppiga dalar. Ibland tvivlat på en fortsättning. Men de har nött ner både yttre och inre motstånd och bjuder alltså nu på en show med mersmak.

Här förenar bandet de första jazzkittlande åren med discoeran, New Orleans med Kuba och den Jan Johanssonklingande popen. Det blir alldeles fantastiskt. Och nej, Bo Kaspers Orkester är inte världens bästa band. Men just där och då i stunden känns det så.

Det är underhållning det!

Allt ljus på oss

Premiär: 21 september på Rondo. Spelas under hösten.

Med: Bo Kaspers Orkester – Bo Sundström, sång, Mats Schubert, keyboard, Michael Malmgren, bas och Fredrik Dahl, trummor plus gästmusikerna Pablo Cepeda, slagverk, John-Erik Bentlöv, trumpet, Björn Jansson, saxofon, och Robert Östlund, gitarr.

Regi och koreografi: Hans Marklund.

Manus: Anders Lundin.

 

Låtlistan genrepet 20 september:

 1. Världens bästa band (ny?)
 2. Cirkus
 3. Det går en man omkring i mina skor
 4. Vilka tror vi att vi är?
 5. Sommaren
 6. I samma bil
 7. Hon är så söt
 8. Bara din bild
 9. Vi tar in på hotell
 10. En jävel vid mitt öra
 11. Undantag
 12. Svårt att säga nej
 13. Ett o noll
 14. Hem i säng (ute i publiken)
 15. Fyrarättersmål (ute i publiken)
 16. Cigarett/Always look on the bright side of life (ute i publiken, upp på scen)
 17. En sländas andetag
 18. Utan dig
 19. Jag är vacker i kväll
 20. Allt ljus på mig
 21. Puss
 22. Diskotek

Extra

23. Håll ut

24. Vi kommer aldrig dö

25. Tack

(Kan delvis komma att ändras under höstens föreställningar.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s