Jazzhusets metamorfos

Jo. Jag har stått på scenen. Jag har stått nedanför den. Jag har dansat på borden. Yster, vild och i ett försök att fånga en ungdom som sedan länge flytt.

Jazzhuset var stället för band på väg upp, oavsett om de kom från grannkvarteret eller med vidare perspektiv. Soundtrack Of Our Lives, Mustasch, Mercury Rev, ja, jag plockar hastigt några ur minnet, har passerat revy.Bonito1

Till bord där scenen en gång stod. Foto: CHRISTOFFER RYDBACKEN

I dag, torsdag 21 september invigs nya klubben Hoki Moki i de uppfräschade lokalerna. Danska Icekiid håller hov i rummet där ena baren stod och rökkuren (giftkiosken), det i anslutning till köket. Inget är sig likt. Där är fönstren täckta, lokalen svart. Ett tjockt plastdraperi skiljer från matsalen, en generös bar finns, en stor spegel. Scenen i bortre kortändan med en loge med toa i direkt anslutning. Den långa irrande färden från rummet nere i källaren, uppför trapporna, genom köket och vidare genom barstöket är med andra ord ett minne blott.

Bonito9

Klubbrummet. Foto: KAI MARTIN

I det stora rummet, där scenen stod i olika placeringar genom åren, är det en sober matsal, ljus och ren. Dansk design med Hans J Wegners Y-stolar matchande mot väggarna som trevar efter retro i snygg förening.

Det är där vi samlas för att få smakprov på kökets fröjder, som nischat sig japanskt, lika stilrent i maten som den skandinaviska inredningen.

Bonito8JPG

Sobert ställe för smaklig spis. Foto: KAI MARTIN

I matsalen möts man inledningsvis av en stor, fyrkantig bar. Bonito, som Jazzhuset restaurangavdelning nu heter, bjuder på mer loungekänsla med nedtonad musik som kontrast mot klubbavdelningens mer livade volymintag.

Nytt för lokalerna är att man kan gå runt; från nattklubb till köksbaren (med fri insyn in i köket) vidare till matsalen och in i nattklubben igen.

Entrén är densamma, garderoben där den varit förut, men nu i rosa.

Det är helt klart en uppfräschning som heter duga och som lockar till besök oavsett om det handlar om köket (som kommer ha öppet till midnatt för sen sulten) eller klubben

Maten…?

Stilrent. Foto: KAI MARTIN

Jo, det är försiktigt, men vackert för ögat. En mix av izakaya-köket och västerhavet här utanför. Lite japanskskandinavisk tapas för den som önskar, eller kanske mer korrekt sushi, sashimi och smårätter.

Inledningsvis serveras stekta padrones med yuzusalt ( yuzu är en japansk citrusfrukt) samt  ett slags japanska pickles med rättika och gurka. Inte så mycket syra i de sistnämnda och mild, smeksam smak på padrones.

Mat för ögat. Mat för mun. Mat för mage. Foto: KAI MARTIN

Därefter passerar rätterna i rask fart: Friterad tofu med mirin och soja, maki med antingen råräka eller pumpa och den fantastiska friterade auberginen, som tillsammans med pilgrimsmusslorna var kvällens njutning.

Till detta väl valda Riesling, med smaker som från en lemonad till mer svavelspetsat, samt lite olika sake.

Jo, det japanska köket är rikt. Bonito förvaltar den konsten väl med sina inslag av skandinaviska ingredienser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s