”Borg” – en nagelbitare

Film:

BORG

!!!!

Unknown Filmen om Björn Borg är ett drama

med många bottnar.

Regissör: Janus Metz Pedersen.

Manus: Ronnie Sandahl.

I rollerna: Sverrir Gudnason (Björn Borg), Shia LaBeouf (John McEnroe), Stellan Skarsgård (Lennart Bergelin), Tuva Novotny (Marian Simionescu) med flera.

Produktionsbolag: Svensk Filmindustri.

1 timme, 40 minuter.

Premiär: 8 september 2017.

Is mot eld. Metodik mot furiösitet. Mötet på tennisbanorna mellan John McEnroe, den hetlevrade, och Björn Borg, den coole, har fått många epitet.

Men med Ronnie Sandahls djupträngande, in under huden, manus blir denna envig – och vänskap – så mycket mer.

Ja, ”Borg” är med i trenden om att utforska ytterligare svenska 70-talsikoner (Ronnie Peterson och Ted Gärdestad) och dito fenom (när kommer filmen om Frank Andersson, Ingemar Stenmark eller Linda Haglund?). Det var en tid i Sverige då Sveriges televisions två tillhandahållna kanaler gav enkla diskussionsämnen i skola och på jobb.

Idrotthändelser som Björn Borgs sanslösa tenniskarriär från deltagande i svenska Davis Cuplandslaget som 15-åring till de fem Wimbledonsegrarna mellan 1976 och 1980 svetsade samman nationen. Men bjöd också på en andlös spänning.

Några få har kommit Björn Borg nära. Men har hans historia någonsin berättats….?

Ronnie Sandahl gör det och han gör det med omsorg om denna legendar, som ju lever och har hälsan. Manusförfattaren har tagit ett rejält grepp om Björn Borgs komplexitet, spinner en intensiv tråd med start i den tidiga ungdomstennisen (med bland annat Björn Borgs yngste son Leo som utmärkt juvenilt tennisess från Södertälje) med starkt humör och en vinnarskalle av sällan skådat slag.

Det blir en resa inte bara tillbaka till 70-talets miljöer och händelser utan kanske främst en resa in i Björn Borgs huvud och själ.

Ja, fokus är på den dramatiska och vettlöst spännande femsetaren i Wimbledonfinalen 1980 mellan John McEnroe och Björn Borg. Men inte dit utan en förklaring över hur resan dit tedde sig.

Sverrir Gudnason är inte bara ett under av porträttlikhet, han lyckas också nå in i kärnan av en tennisstjärnas inre, han som på blott några och 20 år har hela världens blickar på sig och dessutom inre krav på att lyckas. Detta parat med tvivel på sin kapacitet, tusen och en affärsförfrågningar och ett stundande bröllop med Marina Simionescu (suveränt, som alltid, spelad av Tuva Novotny) inför denna hans femte Wimbledonfinal.

Så motpolen; Shia LaBeouf som John McEnroe, från ung till sitt livs match mer rapsodiskt men inte desto mindre viktigt berättad.

Det är starka porträtt spelade av kärntruppen Sverrir Gudnason, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf och Tuva Novtny. För det här är en film som bryr sig om huvudpersonerna, om karaktärerna och som fångar ett sturm und drang mitt i en målmedvetenhet och äregirighet.

Janus Metz har till detta också skapat tennisscener som känns som hämtade från McEnroes och Borgs verkliga dueller. Det är skickligt koreograferat och utnyttjande av modern teknik som gjort det möjligt. Än mer skickligt är att, trots att jag förstås innan vet hur matchen slutade och med vilka setsiffror, skildra en närvaro som vore det en just nu pågående match. Jag är med andra ord helt slut efter filmen.

”Borg” tar både game, set och match – igen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s