Blues över saknad gitarrist

Puders

Peter Puders 1959-2017. Foto: KAI MARTIN

Det märktes med en gång. Sättet han spelade var från start unikt och särpräglat.

Då, 1979, när vi andra försökte få grepp om våra instrument var TT Reuters gitarrist redan en fullfjädrad instrumentalist i nivå med vad annars amerikaner och britter klarade av. Fingerfärdig och med en teknik som aldrig gjorde avkall på känslan.

Jag såg honom första gången på Slottskogsfestivalen den 18 augusti, då Garageligan i Göteborg gjorde ett slags manifestation av nya band i tiden från Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

Bland band som Grisen Skriker, Attentat, Baiters, Bruset, Tänts, Glo och Göteborg Sound fanns alltså TT Reuter, ett band som bländade oss i Kai Martin & Stick! (ja, vi tillhörde också en av de spelande orkestrarna) med sin mystiska musik och fantastiska framförande. Peter Ivarss basspel, trumspelet där Peter Strauss kopplat bort sejamattan från virveltrumman, Henrik Venants säregna sång och gitarrspel plus då makalöse Peter Puders.

TT Reuter blev ett vänband, en orkester som det var lätt att knyta till sig, spela ihop med. Vi gjorde så vid ett flertal tillfällen och vänskapen var stark genom åren.

Peter Puder försvann tack vare sin talang till Stockholm. Spelade med Commando M Pigg, Thåström och Ulf Lundell. Bländade en allt större krets med sitt gitarrspel, men var trots närheten till stjärnorna alltid lika älskvärd.

Men så tröttnade han. Musiken lades på hyllan, gitarren fingrades på i all stillhet, sällan inpluggad i förstärkaren. Familjen blev viktigast och han flyttade från Stockholm till hemtrakterna. Bort från storstadens sus och dus.

Men när Commando M Pigg pockade på uppmärksamheten för en comeback och albumet ”När dom dumma har fest” (2015) var det givet att Peter Puders var med.

Så när Kai Martin & Stick! presenterade comebackalbumet [utan titel] i sin helhet på scen var det givet att våra postpunkvänner i Commando M Pigg skulle gästa.

Det blev en fantastisk kväll. Framför allt var det ju så varmt och innerligt att få möta Peter Puders, som jag inte träffat på så många år. Jag upplevde att han trivdes med musiken, med livet.

Han berättade att TT Reuter skulle återförenas och nu har nya inspelningar gjorts som producenten Charles Storm skall färdigställa för ett nytt album. Förhoppningsvis blir det verklighet, dock utan möjlighet för något scenframträdande. Peter Puders har hastigt avlidit, hans sista ackord och ljudsensationer har klingat och tjutit ut. En fantastisk man, musiker och vän är saknad.

Vila i frid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s