Frölundas flygande start

När Frölundas tränare Roger Rönnberg samlat sitt manskap är det inte samma gäng som han lämnade i våras efter sortin i slutspelet. Mängder med spelare har droppat av, mängder har kommit in.

Några saker är dock säkra. Joel Lundqvist är kvar och är motorn i lagbygget, klubbens själ och hjärta, som ställer höga krav på sig själv och lika höga krav på dem han spelar med.

Till detta Roger Rönnbergs förlängda kontrakt. Han har grejat två CHL-guld, ett SM-guld och det med ett lag som från en säsong till en annan inte ser likadant ut. Det gör man bara med en skarp idé om hur spelet ska spelas och vad som krävs av varje individ.

Nu kontinuitet i detta hans arbete. Bra.

Frölunda har haft en god start inför premiären i CHL, som ju är en bättre form av träningsmatcher just för att grundserien gäller något och i synnerhet för Frölunda som gärna försvarar sin senaste titel.

_TH23239

Fredrik Petterssons 1–0-mål sitter perfekt. Foto: TOMMY HOLL

I matchen mot Zürich, med förre frölundaiten och favoriten Fredrik Pettersson, gnisslade det emellertid betänkligt. Just Fredrik Pettersson såg till att på pass från Robert Nilsson göra 1–0 till gästerna efter en försvarsmiss. Matchen gick länge i Zürichs favör med strongt målvaktsspel från Lukas Flüeler och ett friskt offensivt satsande lag. Men Frölundas driv och kraft vägde så småningom över vågskålen till hemmalagets fördel.

_TH26243

Joel Lundqvist, Frölundas motor, hjärta och själ, kvitterar sent till 4–4. Foto: TOMMY HOLL

Ändå höll det på att gå åt pipan med ett sent mål av gästerna, åter igen en försvarsmiss, innan ännu en senare kvittering och så småningom vinst på övertid av Ryan Lasch.

Med återvändande Ryan Lasch och Max Friberg har Frölunda ett starkt vapen i powerplay. Frölundas första och andra mål var snudd på identiska, där de båda låg bakom passen fram till Victor Olofssons direktskott. Ungefär på samma vis som Boston länge var framgångsrika med senare delen av säsongen, diagonalpass i närheten av kassen och, pang, bom, skott. Oerhört svårt att försvara sig mot.

Mot tyska  Klagenfurt några dagar senare vinner Frölunda med 2–1. Men återigen uppstår glipor i försvaret, där spelarna liksom försvinner från sina positioner. Något som naturligtvis motståndarna glatt utnyttjar. Anfallsmässigt önskar jag en större iver i spelet mot mål och mer trafik framför motståndarmålvakten. Detaljer som kommer.

Med Ryan Lasch åter i laget har man en poängkung. Redan sex poäng efter två matcher. Imponerande.

Målvaktsspelet…? Nja, jag är som bekant inte så förtjust i Johan Gustafssons spel. Det är för mycket chansande, han hamnar ofta på mage och förvisso var Fredrik Petterssons skott en raktet, men – något som syns på bilden ovan – hamnar Johan Gustafssons lågt i sin sidledsförflyttning vänster till höger och nätet blir oroväckande öppet. Övriga mål går också att diskutera, precis som hans spel runt kassen.

Johan Mattsson är en utmanare på posten som förstemålvakt. Han har tidigare haft problem med tilltron på sig själv, men har ett balanserat spel. Återstår att se om det räcker.

Frölundas matcher i CHL:

24 augusti: Frölunda-Zürich 5–4 (sd)
26 augusti: Frölunda-Klagenfurt 2–1
31 augusti: Klagenfurt-Frölunda, Stadthalle, 19.30.
2 september: Zürich-Frölunda, Hallenstadion, 19.45.
3 oktober: Frölunda-Gap, Frölundaborg, 18.30.
10 oktober: Gap-Frölunda, Alp Arena, 20.30.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s