Full fart på Spanska flugan

Komedi

SPANSKA FLUGAN

!!!!

 

gbot7

Roande förvecklingar på scen. Hans Josefsson, Ulf Eklund och Sven Melander försöker få ordning på handlingen i ”Spanska flugan”. Foto: TOMMY HOLL

Gunnebo slott och trädgårdar

Regi och koreografi: Anders Aldgård.

Med: Ewa Roos, Sven Melander, Hanna Hedlund, Hans Josefsson, Jan Ericson, Ulf Eklund, Björn Elmgren, Nina Hammarklev, Stefan Ljungqvist, Victoria Kahn, Kattis Trollregn och Reuben Sallmander.

Kapellmästare: Peter Berglund.

Arrangemang: Jan Boquist och Peter Berglund.

Scenografi: Elna Bengtsson.

Kostym: Tiina Bengtsson.

Bäst: Reuben Sallmanders entré är storslagen som den främsta final.

Sämst: Men visst hade han kunnat putsa på boråsiskan lite bättre.

Fråga: Är inte Claes Malmberg en smula avundsjuk för att han inte stå på scenen i den här uppsättningen?

Med drygt hundra år på nacken är den här tyska komedin kanske inte så frekvent på svenska scener, men heller inte bortglömd. Senaste uppsättning i Göteborgsområdet ekar tidigt 90-tal med bland andra John Harryson på scen. Senast i Sverige, så vitt jag vet, på China Teatern i Stockholm 2011. Nu alltså på Gunnebo slott och trädgårdars scen.

Sommarteatern här firar 15 år och det gör man med bravur. Förvisso inte med frekvente Claes Malmberg, som fyllt scenen vid flertalet av uppsättningarna genom åren. Men missförstå mig rätt, han saknas inte i år.

”Spanska flugan” är en förvecklingshistoria av god kaliber, dessutom presenterad i rasande fart där första akten knappt hinner börja förrän den upplevs som slut. Ändå är den fylld av händelser, sånger, danser och rappa, humoristiska repliker som knappt ger publiken att pausa mellan skratten.

Andra akten ligger inte långt efter utan att hasta på finalen.

Det är en skicklig ensemble, som balanserar varandra väl, även om jag undrar över kondisen hos några i de mest fysiska numren.

 

gbot32

Balans på kärleken. Hanna Hedlund och Reuben Sallmander söker förening.

Foto: TOMMY HOLL

Det är en fryntlig uppsättning som roar starkt med Sven Melander i storform (ja, banne mig om han inte axlat Claes Malmbergs improvisationskonst med den äran) i samspel med Ewa Roos och fullständiga uppsluppna dråpligheter tillsammans med de övriga i ensemblen.

Moral och etik, kärv business, advokatyr, assyriologi, lik i garderoben, kärlek och tvångsäktenskap är kanske inte lustfyllda teman i verkliga livet. Men på Gunnebo är det som senap på korven och, ja, det går att skratta högt åt allt detta.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s