Fnissig fars med Fabian Bom

Fars

SOLDAT FABIAN BOM

!!!!

bomb32339

Kul på scen. Kul för publiken. Herrarna Mikael Riesebeck, Jojje jönsson och Mikael Ahlberg trivs i ”Soldat Fabian Bom”. Foto: BO HÅKANSSON

Vallarna, Falkenberg

Publik: 1650 (utsålt).

Medverkande: Annika Andersson, Sara Axelsson, Jojje jönsson, Ola Hedén, Mikael Riesebeck, Niclas Strand, Kent Vickell, Mikael Ahlberg, Mia Poppe och Siw Carlsson.

Regi: Ulf Dohlsten.

Manus: Lars Classon och Jojje Jönsson efter Nils Poppes idé.

Bäst: Annika Anderssons förvrängda ordstäv sinar aldrig i galenskap.

Sämst: Mer Mikael Riesebeck åt folket.

Fråga: Sång och dans i år, blir det musikal nästa år…?

I 21 år har Vallarna, utomhusteatern i Falkenberg, i ur och skur bjudit på underhållning. Det är en tradition i sommaren som håller i sig, alltså oavsett väder. I samtliga av dessa föreställningar har Jojje Jönsson hållit hov. De senaste tre åren som Dag-Otto i ”Jäkelskap”-trilogin signerat just Jojje Jönsson och Lars Classon. Strongt är bara förnamnet.

När han i år ställer in den underhållande brevbäraren är det för att vädra ut Nils Poppes Fabian Bom. I programbladet förklarar Jojje Jönsson att han vill göra sin egen version av Poppes förlaga, men på scen är det något han har glömt av. Istället blir det en glimrande, underhållande och kärleksfull hyllning till Nils Poppes ömsinte och humoristiske figur.

Ja, ”Soldat Fabian Bom” är alltså spunnen ur Nils Poppes film från 1948. Men med nytt manus och i scenversion blir allting sig både liks och annorlunda.

För på Vallarna är man traditionen trogen. Här ska publiken känna igen sig oavsett om det spelas klassiker som ”Hemsöborna” (2007) eller något ur egenkomponerade ”Jäkelskap”-serien.

Det blir alltid stabilt underhållande. Ibland lite mer på rutin. Emellanåt en smula mindre. I år allt på en gång.

Det märks att här är en ensemble som har gillat att sätta replikerna i manuset. Till detta roller som är skräddarsydda för Annika Andersson, Siw Carlsson och fantastiske Mikael Riesebeck, förutom Jojje Jönsson, förstås.

Så Nils Poppes dotter Mia Poppe, som på samma gång bär arvet från sin far och axlar traditionen av underhållning på Vallarna.

bomb25097

Kvinnor i komik. Mia Poppe och Annika Andersson i farsen ”Soldat Fabian Bom”.

Foto: BO HÅKANSSON

Det blir helt enkelt väldigt roligt mest hela tiden.

Här finns slappstick, nya moment som sång och dans samt förstås underbältethumor som är svår att värja sig emot. Addera en smula förvecklingskomedi, ett uns drama, kroppsspråk i någon upphöjd matematisk formel (framför allt Jojje Jönsson och Mikael Riesebeck) och oskuldsfull kärlek, så… tada, en utmärkt formel för sommarunderhållning av finaste, fnissigaste kvalitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s