Mannen som tänkte innanför boxen

Man kan ha bra idéer. Värka på dem, vrida och vända på dem, drömma om dem. Ja, dagdrömma om dem.

Men för de flesta blir det vid det.

Andra har expansiva, drivna förslag och gör, som det heter, saker utanför boxen.

Men den här texten handlar alltså om en man som gjort precis tvärt om.

Beundransvärt det också.

Z och jag följer med nöje tv-programmet ”Vem bor här?” – programmet där ett antal personer gästar varandras i regel spektakulära boende och ska gissa vem som bor var. Det är inte helt lätt att gissa rätt, men den första säsongen för några år sedan prickade jag klockrent.

Anledningen var ju naturligtvis att jag visste vem som bodde där…

Några år tidigare hade jag gjort ett reportage om videoregissören Patric Ullæus, som tillsammans med kreatören och hantverkaren Björn Johansson skapade udda konst som snabbt blev storsäljande i rockkretsar.

Konsten hängde naturligtvis i Björn Johanssons husbåt, som var föremål för programmet.

Jag hade träffat honom tidigare än så, men då i ishockeysammanhang. Han är en reslig kille, uppvuxen i Göteborgs norra skärgård, har bra teknik, starkt skott och har emellanåt kunnat flippa ut på isen, men har stillat sig. Han är en skön kålle, som då han får griller inte släpper dem.

IMG_3047

Funderaren och kreatören som tänkte innanför lådan. Foto: KAI MARTIN

Så i sitt skapande är det fokus. Till hundra procent.

Den där egenskapade husbåten blev starten för den idén som han sedan länge velat sjösätta.

Med företaget Ocean Industries har han skapat boende som är mobilt, som kan utnyttja outnyttjade platser i hamnstäder som Oslo, Köpenhamn, Hamburg, Rotterdam… och ja, förstås, Göteborg.

Det är också här han har sin kreativa verkstad. Mitt emot Stenpiren, i det anrika Götaverksområdet, där nyligen Damens docka låg, i skuggan av de få lyftkranar som finns i hamnen, verkar Björn Johansson.

Han har gjort det ett tag, men också kommit en bit på väg, samtidigt som han fått stångas mot myndigheter och politiker.

Idén är enkel, genomförandet en smula komplicerat men genomförbart även i större skala och resultatet – för det finns att skåda – är läckert.

Björn Johansson har med Ocean Industries skapat ett boendekoncept som är smart och snabbt på plats – om allt faller väl ut med tillstånd.

Industridesign. Foto: KAI MARTIN

Det handlar om att bygga bostäder av containrar, placera dessa på pontoner och snyggt arrangera bostadshamnar där det står ekande tomma kajer i väntan på bättre tider.

De kan ligga där ett tag, men så fort det blir liv och rörelse för nya projekt är det bara att lossa bostäderna för placering i nästa hamn.

En container kan ju fyllas med mycket, men kan också låta ekande tomt. Men Björn Johansson har jobbat hårt på att både utseende utvändigt som invändigt ska skapa trivsel.

Komfort i en container. Foto: KAI MARTIN

Väl inne är det komfort: ett rum med sovalkov, ett större pentry, ett badrum med toalett och dusch; ett boende i paritet med ett bättre hotellrum. Containrarna är genom ditsatta, generösa fönster ljusa invändigt och med rätt placering bjuder de även på utsikt på, som i Göteborgs fall, livet på älven och stadens hamnpanoroma som kuliss.

IMG_3058

Utsikt från en kaj. Foto: KAI MARTIN

Än är inte bostäderna i hamn. Byråkratins kvarnar maler långsamt.

Men till midsommar är det ändå premiär för en sommarrestaurant i Kullaviks hamn. Fast då på land.

En kommentar

  1. Pingback: Resan med Hilda | kaimartinblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s