Varmt och vemodigt med Dogsmile

Konsert:

DOGSMILE

Rutinerat och passionerat äkta par, Ingemar och Elisabeth Karlsson. Foto: KAI MARTIN

Kom bar, Göteborg

Bäst: Intimiteten.

Sämst: Några låtar till hade varit perfekt.

Fråga: Debutvinyl efter ungefär 25 år – sedan då…?

Nej, det är inga valpar det handlar om, trots att detta är en releasespelning för deras första vinylalbum ”We walk the streets with you”.

Och det är definitivt inget band där man behöver några tricks för att få medlemmarna att lära sig sitta; det är rutinerat, ambitiöst och finstämt. Helt enkelt eftersom gruppen Dogsmile består av musiker från orkestrar som Camouflage/Tapirerna, Brand, Aptit, Alien och Easy.

Ja, det kan ju tänkas att åren har gjort att inspirationen sinat, men för låtskrivarna Ingemar Karlsson (i huvudsak) och Ingvar Larsson är det snarare tvärtom.

Dogsmile har funnits sedan Tapirerna kastade in handduken 1993. 1995 kom en cd med en knippe låtar från bandet som då var en kvartett (paren Ingemar Karlsson-Elisabeth Johansson – de gifte sig senare – och Ingvar Larsson-Camilla Engman). Så paus några år och nystart då bandet var en trio med äkta paret Karlsson och Tinna Möller från Brand 2000, då även en demo spelades in om fem spår. Så kom trummisen Tommy Dannefjord från indiepopbandet Easy för fem år sedan och två år senare gjorde Ingvar Larsson comeback.

Så nu. Ett album och en låtskatt efter flitigt komponerande genom åren.

Där Camouflage var postpunk, dramatik och Cureflört, Tapirerna mer popiga, är Dogsmile nedtonat, vemodigt, mollstämt. Allt väl sammanhållet med strama, vackra arrangemang till ett pulserande beat.

Det är sällan som musiken släpper på förlåten och springer i väg i lösa tyglar, men då så sker ger det desto större effekt.

Dogsmile kan sin sak, gör det smart och med innerlighet. Inte bara på skiva. Utan även på den här intima spelningen, som förutom låtar från den faktiskt långa karriären också bjöd på ”Fiska stjärnor” som fint första extranummer– låten som Camouflage gav ut på albumet ”Lalala” (1988) efter en inspirationssejour i portugisiska fiskebyn Sesimbra året innan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s