Hotet mot Göteborgs kulturkalas

Med EM-festen, den grandiosa invigningen och Göteborgskalaset 2006 som varade parallellt med friidrotten på Ullevi gick också Göteborgskalaset i graven. Sörjd kanske av få, men inte utan att likt en fågel Fenix återuppstå som Göteborgs kulturkalas 2007.

Lite mindre, färre dagar och mindre bôs, definitivt med en tydligare linje och balans i underhållning.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Maya Hirasawa på Götaplatsen 2009 under Kulturkalaset. Foto: KAI MARTIN

Det har varit ett självspelande piano, i stort sett sedan då. Självklart har det krävts sina man och kvinnor för att få det oljade maskineriet att fortsätta fungera och det är ingen liten apparat i form av logistik och att hålla budget.

Men så har skett. År ut och år in. På stora som mindre scener.

Nu kommer Göteborgs kulturkalas att drastiskt förändras och det kan skada Göteborgs turistnäring.

Varför…?

Vad jag har förstått så har politikerna i kommunen tittat på två evenemang och gjort en illa byggd kalkyl och sämre matematik.

Göteborgs kulturkalas – som håller budget – mot Julstaden – som inte gör det.

Ur ett helikopterperspektiv kan det tyckas enkelt. Lyft några miljoner från Kulturkalasets budget och putta in den summan i Julstaden, som har behov av ekonomiskt tillskott.

Men det blir en dominoeffekt som politikerna inte har räknat med.

För med med drygt ett par miljoner mindre skadar det utbudet och möjligheterna med exakt samma summa.

Beslutet är fattat sedan några veckor tillbaka. Men det har varit varsel om det redan innan årskiftet, så som jag har uppfattat det.

Göteborgs kulturkalas går från ett tiotal scener till tre – Götaplatsen, Bältesspännarparken och Barnens kulturkalas.

Tre scener, alltså.

Det som tidigare har varit kalasets nav, Kungstorget, där alla matbodar av tradition finns blir inget.

Jo, matbodarna kan få finnas kvar, men vill de som hyr dessa sköta en verksamhet utan underhållningen från de scener som funnits där…? Knappast.

Packhusplatsen, som varit något av ett Mecka för dansbandspubliken, försvinner som festplats. Detta som varit ett av Sveriges största samlingsplatser för de danslystna och som i sin tur skapat hotellnätter.

Den publiken har redan börjat knorra i mejlkorgar och via telefon.

Att evenemanget går från aktiviteter tisdag till och med söndag till att starta en dag senare, är inget större bekymmer.

Men den givna skatteåterbäringen som kommunens invånare fått i augusti blir de blåsta på, precis som Göteborg förlorar intäkter i form av förlorade turister – inte bara för i år utan framgent. Det rimmar illa med turiststaden Göteborg och byggen av fler hotell.

Dessutom… 2021 firar Göteborg 400. Med ett snöpt Kulturkalas åren innan kan den festen komma att bli en torftig historia. För ett allt sämre Kulturkalas genomfört på ett bristfälligt politiskt beslut baserad på usel insikt och ekonomiskt hantering gagnar inte ett jubileum, lika liten som det gynnar turistnäringen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s