Klassiskt tema – brutalt bra

Ni vet… ut kommer en missanpassad från en fängelsevistelse. Vännerna möter upp. Det krackelerade livet är inte tätnat där inne, nya brott planeras och livets orättvisor fortsätter med sina utmaningar.

43327-drom-vidare

Dröm vidare – en svidande stark svensk film.

Ett givet tema inom film… ja, ett givet tema för en del för livet självt.

Svenska regissören Rojda Sekersöz långfilmsdebut ”Dröm vidare”, efter manus av Johanna  Emanuelsson,  har och tar sitt avstamp i detta. Mirja som kommer ut, men som försöker komma in i något slags odefinierbart vuxenliv i ett lika otydligt mål att ta ansvar… för sin lillasyster, för sin sjuka mamma.

Hon omfamnas av sina tre vänner. Tajta kvinnor tuffa som stål med målet att via den där stöten ta sig till drömmarnas mål i Monte Video.

Åh, Evin Ahmad är svidande, smärtande bra som Mirja. Filmen andas dokumentär, med kameran flåsande vid hennes kind, avslöjande minsta trötthet, minsta svek, ilska, oro och frustration, tusen känslor flammande för de där få sekunderna av avslöjande.

Det är bländande.

Det verklighetsnära skapar autenticitet och Gabriel Mkrttchians foto är allestädes närvarande.

Kvinnorollerna är i centrum, männen skuggfigurer förutom Michael Lindgrens ytterst slemma hotellmanager Paul.

Tjejgänget (Malin Persson, Gizem Erdogan och Segen Tesfai) är brutalt kaxiga med sin hederkodex en för alla, alla för en, skickligt gestaltade av trion.

Mot det hemmet med den sköra, krisande och allt sjukare mamman (Outi Mäenpää) och den drömmande lillasystern (Ella Åhman) i en fattigdom och utanförskap, som sitter djupt i själen. Och jobbet med Anna Bjelkerud som en viktig mentor, en människa att lyssna på, lära sig av och utmana…

Filmen tävlar om främsta priset Dragon Award under Göteborgs filmfestival.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s