Flödande humor med bitande svärta

Humor

THOMAS PETERSSON ”Tillbaka i verkligheten”

!!!!

thomas_petersson_press1

Aldrig sinande källa till underhållning. Foto: BO HÅKANSSON

Lisebergsteatern, Göteborg

Bäst: Mexikoresans fatala följder – jo bajshumor kan bli kul.

Sämst: Det där kikandet på klockan i slutet av varje akt.

Fråga: Hinner han någonsin andas…?

”Tillbaka i verkligheten” är Thomas Peterssons nya ursäkt för att skölja över sin publik med sina iakttagelser, självbetraktelser och satir. Jo, han kan det där. Har gjort det förut.

Och ”ursäkter”…? Nej, inte för en sekund.

Thomas Petersson väntar knappt en sekund innan munnen vädras på vid gavel och ut kommer detta fantastiska flöde av ord format till stor komik.

Ja, man gör sig själv en tjänst att från start vara allert, för här går det undan.

Han vrider och vänder på ord och betydelser, speglar sin egen barndom med bilder från barndomsalbumet. Är han någonsin skoningslös i sitt skämtande om andra tar han igen det med råge på sig själv. För med sig själv som målbild blir det både närgånget, självutlämnande och vansinnigt roligt.

Kanske skulle jag ana en viss trötthet i hans uppträdande och kanske skulle jag dessutom själv känna att det fick räcka. Men nej… Thomas Petersson är inte trött, han hittar nya ämnen och hans källa till nya upptåg är i aldrig sinande. Han har en vass iakttagelseförmåga och bär fram sina skämt i rasande takt, där han emellanåt bromsar tempot endast för att sippa lite på sin vattenflaska innan allt tar fart.

Med Thomas Petersson har man aldrig tråkigt som publik och med ”Tillbaka i verkligheten” hittar han också en klädsam svärta med politisk satir, som jag inte riktigt minns att han ägnat sig så flitigt åt tidigare. Och mitt i detta höga tempo klämmer han i humanism på ett sätt som får publiken att stumna.

Imponerande!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s