Stark hyllning till Sammy

Show:

From Sammy with love med Renni Mirro och Karl Dyall samt Pål Svenre kvartett

!!!!

sammy

Underhållning med undertoner. Foto: CARL THORBORG

Show kan vara underhållning, en stund för ögat, ett sätt att fly vardagen, att få strö glitter och glamour in i själen för ett ögonblick.

Jonna Nordenskiölds uppsättning ”From Sammy with love”  med David Dalmos koreografi är så oändligt mycket mer.

Och den är, med Karl Dyall och Rennie Mirro, så oändligt mycket mer än Sammy Davis Jr:s liv från a–z, denne enastående underhållare (1925–1990).

De svenska musikalstjärnorna är i symbios med varandra. Kan varandra utan och innan, är ett unikt brödrapar inom showbiz. Det märks från start när de lite lojt kommer insläntrande tio minuter innan föreställningens start, för att värma upp, för att chilla en smula inför publik, för att lyssna lite på den kompetenta musiken från Pål Svenre vid pianot och de andra tre musikerna, bland annat arrangören och gitarristen Joel Sahlin.

Jo, de tar Sammy Davis Jr:s liv från start till mål. Åtminstone från scengenombrottet som treåring i New York, vinsten på fem dollar. Det lilla moderslösa barnet som med sin pappa och farbror sedan aldrig lämnade scenen.

Men Jonna Nordenskiöld vill så mycket mer. Det här blir en föreställning med glädje och svärta, med avgrundsdjup som känns hisnande, men som både Rennie Mirro och Karl Dyall bottnar i så väl.

Varför…? Jo, när de iscensätter Sammy Davies Jr:s inträdde i militärtjänsten, den bottenlösa rasism och mobbning han utsätts för, så speglar de båda svenskarna sina erfarenheter av precis detsamma i sin ungdom.

Nej, jag tänker inte jämföra förutsättningarna eller vem som är värst. Det görs heller inte på scen. Men tekniken att med små medel växla mellan Sammy Davis Jr:s vardag och ständiga krig för upprättelse för sig som en människa som ständigt påminns om färgen på sitt skinn och de svenska underhållarna erfarenhet är stark. Den är påminnande om en krass verklighet som alldeles för många människor lever i, en rasism som allt för få begriper eller kan sätta sig in i.

Ja, det är show. Med Sammy Davis Jr i fokus kan det inte bli annat. Rennie Mirro och Karl Dyall alternerar mellan rollerna som den fantastiske amerikanske underhållaren och andra figurer, som passerar revy under hans liv.

Det är en kittlande föreställning, som berör starkt och skakar om alla sinnen.

Gå och se den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s