Varmare än korv

Man kan snacka. Låte det bero. Skratta åt tanken.

Så kan man göra så mycket mer.

Som Bättre Än Beatles. Som i Majorna. Som den legendariska korvkiosken med den enda skylten i hela Sverige som kommer undan med sin särskrivning Korv Kiosk.

Som tillsammans blir en korv med bröd med extra allt och ändå så fundamentalt.

Korv1

Bättre Än Beatles takspelning i Majorna. Foto: KAI MARTIN

Nej, jag vet inte hur snacket gick när den här idén väcktes. Men jag kan höra ekot från det.

Lite gôtt tjôt, kanske några pilsner och minnet av Beatles sista konsert, ni vet den där på taket till byggnaden på 3 Saville Road, London den 30 januari 1969. Då, då bandet vädrade sina låtar under ”Let it be”-sejouren.

”Ah, men va’ fan, varför inte göra den bagen på hemmaplan…?”

”Hur tänkte du nu…?”

”Ja men, vi kör på Korv Kiosks tak. Inte januari då, men då det är varmt och gôtt.”

”Haha, ja, men va fan… klart vi kör!”

Ja, typ så.

Det blev en vinn-vinn-situation i Majornas hjärta. Korvkiosken fick uppmärksamhet och sålde metervis med korv, Red Lion, puben, mittemot, fick uteserveringen att svämma över och ölkranarna ställdes på fullt ös. Kioskerna i trakten fylldes, fönstren öppnades för korsdrag av toner och rock’n’roll.

Korv4

Publikt och kö till både spelning och kiosk. Foto: KAI MARTIN

Spårvägen kom och höll vakt vid spårvagnshållplatsen, folk löpte ifrån Gröna Vallen, ifrån Sandarna, från Kungsladugård, ja, hela vägen på Änggården och Linnéstaden. Från Masthugget hade en del smitit ifrån sina göromål.

Majorna är lite eljest. En stadsdel med ett uns av göteborgsk bohemkultur där konstnärssjälar får härja, där entusiaster provar alternativ. Det är där megaloppisen, som sträcker sig kilometervis, kvarter efter kvarter, i slutet av maj lockar tusentals människor. Ett sätt att levandegöra stadsdelen.

Så detta…

Regnet hängde lite mer än så från luften. Plastpåsar försökte skyla högtalare och mikrofoner. Låtlistan klarade inte våttestet och texternas piktur höll inte färgen.

Korv3

Bluesjam – med munspelaren Magnus Eriksson – på menyn. Foto: KAI MARTIN

Men… klockan fyra var det sagt och himlen höll sig i schack. Bandet, fyra man på taket, två vid kiosken på markplan, kickade igång just Beatles ”Come together”. En knapp timme av underhållning, låtar av lättare karaktär – ”Varmkorv boogie”, ”Smoke on the water” med en svensk text fylld med bratwurst, ”Hey Jude”, blues- och funkjam samt avslutningen med Jokkmokks-Jockes paradnummer ”Gulligullan” med allsång stöttat av en hund på kör. Ja, allt detta i Majorna.

Korv2

Bara i Majorna. Foto: KAI MARTIN

Självklart kom polisen. Men inte som den 30 januari 1969 för att stoppa spelningen; istället stannade patrullen trafiken för att främja en annorlunda timme i Göteborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s