Diggiloo – ett underhållningskoncept som håller

I 14 år har Diggiloo förgyllt somrarna för svenskarna. Land och rike har artisterna farit, bjudit på glamour i landsorten, humor i minsta håla, i största stad, lockat stort som smått.

Det är ett väl inarbetat koncept som Lasse Holm, schlagerveteranen, den outslitlige, har knopat ihop och det håller än.

Holm, som gör comeback efter tre års frånvaro, är alltså still going strong, 72 år gammal, doppad i evighetens källa. Sprudlande och med fast hand leder han som kapten sitt underhållningsskepp från start från kaj till land över ett hav som bjuder på mycket av det mesta, men utan att drabbas av några större känslostormar eller blindskär.

Diggi1

Rutinerade Jessica Andersson kan sitt Diggiloo. Foto: KAI MARTIN

Besättningen består av rutinerade showproffs, många hämtade från melodifestivalen; Oscar Zia, Linda Bengtzing, Jessica Andersson, Per Andersson, Thomas Di Leva, Linda Pritchard, Magnus Carlsson, Ace Wilder och Medina… Samt, förstås, mästertrumpetaren Magnus Johansson, som kliver ner från brassektionen för att få lite välförtjänst strålkastarljus.

Det blir, denna inomhuspremiär i The Theatre i Göteborg, en uppvisning av dessa artisters främsta hitlåtar blandat med hyllningar till andra som inte längre finns ibland oss.

Så får vi höra en fin hyllning till Robert Broberg av hela ensemblen. En lysande ”Life on Mars?” av, förstås, Thomas Di Leva och en ”Purple Rain” av Linda Pritchard, där det tog mer än hälften av låten innan det brann och glödde om denna magnifika powerballad.

Diggi4

Robert Broberg, en av många artister som hyllades. Foto: KAI MARTIN

Lasse Holm lyckades också hylla sig själv uppbackad av hela artistgalleriet och helt rätt, han är en strålande låtskrivare i schlagergenren. Dessutom med en fin koppling från hans ”Miss Decibel” till Medinas.

Kapellmästare Emanuel Norrby har fått ett knippe låtar att bita i och har gjort det bra. Många pluspoäng med både djup och humor i arrangemangen, där croonerpartiet med bland andra Van Halens ”Jump” är coolt svängig och Jessica Anderssons version av the Arks ”Calleth you, cometh I” som en växande anthem.

Ja, det är hyllning i musik och humor, men också med svensk humors primus motor, Per Andersson som skrattfest.

Diggi3

Humorkungen från Balltorp. Foto: KAI MARTIN

Denne galenpanna från Balltorp bryter in, tar över, roar och oroar, men vinner alltid med sin ordrikedom, underfundighet och stollighet. Ja, vissa av numren gick att se i vinterns serie tillsammans med Lotta Engberg i TV4. Men repriserna håller…

Det gör också Diggiloo 2016. Det är en välpacketerad underhållningsklapp som levereras, men kanske inte riktigt med den definitiva pricken över i:et som jag sett andra år.

Diggi5

Thomas Di Levas ”Life on Mars?” blev en av höjdpunkterna på Diggiloo. Foto: KAI MARTIN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s