Det stod en spröd liten ängel och pratade med en till tänderna rustad polis. Ängeln vingar fladdrade lite i den försiktiga vinden, hennes fötter vara bara, hennes varelse skir. Polisen stod med en sköld, som ett led i en avspärrning av Berzeliigatan, strax nedanför Götaplatsen. Ängeln gick i fredens tecken, polisen andades lugnt, samtalet dem emellan var förtroende ingivande, världen var sams.
Någon sekund senare är det kaos.
En guidad tur tillbaka 15 år i tiden. Foto: KAI MARTIN
Med en dryg timmes guidande teaterföreställning genom Göteborgs gator, några av dem där allt utspelade sig, skjutsar Stadsteaterns buss passagerarna tillbaka till då då det hände, det som fått namnet Göteborgskravallerna, men som ju var så mycket mer.
Skådespelare Ulf Rönnestrand, som själv var en av deltagarna i den fredliga demonstration under perioden, berättar, frågar, visar och tar hjälp av bilder, filmsekvenser och en megafon för att förstärka minnet, förtydliga, andas in historien, belysa frågor, söka svar…
Det är inte lätt. Men är tyngre än den gatsten som går från hand till hand i bussen.
I bakgrunden Ulf Rönnerstrand då, redo för demonstration. Foto: KAI MARTIN
Det är alltså 15 år sedan EU-toppmötet var i Göteborg. Det som inte bara samlade europeiska toppolitiker utan också då sittande, nytillträdde amerikanske presidenten George W Bush, på exklusivt besök i Sverige.
Det var, som nu, strålande väder, en stad med förhoppningar om möten mellan åsikter, där alla skulle komma till tals, där inte bara politiker skulle göra sin röst hörd utan alla tiotusentals demonstranters som fanns i eller rest till Göteborg.
Som Ulf Rönnerstrand, Backa Teaterskådisen, säger ”Göteborgs kommun var rustat. De hade erfarenhet. Från Gothia cup.”…
Så staden inkvarterade demonstranterna runt om i skolor, som Schillerska och Hvitfeldtska.
Allt gjort i bästa avsikt, med en förhoppning om fred och förståelse. Så gott. Som krossades.
Vår färd startar vid Götaplatsen, i sluttningen av Berzeliigatan ned mot Södra Vägen, ett stenkast från Korsvägen, där EU-toppmötet hölls strängt bevakat nere i Svenska mässans lokaler.
Det här är en tur som biter sig fast, som väcker minnen, som ställer frågor som skaver fortfarande så här långt efter.
Göteborgs stadsteater har arbetat ihop ett program som den 14 juni tar ett omfattande grepp om dagarna då allt hände mellan 14 och 16 juni 2001. (Ni kan se det nedan och även i bifogad länk här.)
Slagord – 15 år senare. Foto: KAI MARTIN
Jag inbillar mig att greppet är viktigt. Så mycket är skrivet, så mycket är skildrat, så mycket är vinklat. Domar har fällts, andra har friats. Skuld och ansvar. Anklagelser och händer som tvås…
I Göteborg då var det så mycket som hände utanför topparnas träff i Svenska mässan: konserter, samtal, demonstrationer, spoken words, seminarier.
Det är lätt att glömma av dem i blänket av allt krossat glas och i skenet av bränderna på Avenyn på dagen den 15 juni 2001. Resultatet av några hundratals framfart. Det som främst kommit att illustrera Göteborgs kravallerna.
Eller i ekot av skotten mot då 19-årige Hannes Westberg, som var första gången sedan Ådalen 1931, som skott avlossats mot demonstranter från myndigheters håll. Eller de överpolisiära ingripande som gjordes mot boende på Schillerska eller demonstranter på Järntorget.
Frågor. Svar. Frågor. Svar. Frågor. Svar.
Färden nedför Avenyn med en version av Freddie Wadling sjungandes ”Over the rainbow” till de stumma reportagefilmerna från kaoset på Avenyn 2001 samtidigt som regnbågsflaggorna denna dag fladdrar i vinden i ett stilla Göteborg, är bedövande…
Och bilden av fredens ängeln som förtvivlat klänger på polisens sköld för att undkomma våldet hänger kvar, solkig över det som vackert kunnat bli.
Ett stilla Göteborg försöker minnas – 15 år senare. Foto: KAI MARTIN
Göteborgskravallerna på Göteborgs stadsteater 14 juni:
Bussturen: 11.00, 12.30 och 14.00.
15.00, Studion ”Tre dagar i juni – om ett EU-toppmöte”, radiodokumentär av Frida Johanson
15.45, efterföljande samtal med Frida Johanson, Jonas Ransgård (gruppledare för moderaterna i Göteborg) och America Vera-Zavala (dramatiker och före detta aktiv inom proteströrelsen Attac). Samtalsledare dramaturg Sisela Lindblom
16.30, Studion ”Låt staden brinna!” (Del 1, 28 min) Radioteater av Åsa Melldahl (manus) och Magnus Berg (regi)
Cirka kl 17.00, Studion, efterföljande samtal med Magnus Berg och Birte Niederhaus (regissör för När himlen blev svart). Samtalsledare dramaturg Joel Nordström.
17.30, Foajébaren, Göteborgstoppmötet-15 år senare. Seminarium.
Olav Fumarola Unsgaard, frilansjournalist och redaktör på Leopard förlag, är samtalsledare och håller en inledande föreläsning om de politiska rörelserna runt 2001 och framåt. Gäster är America Vera-Zavala, dramatiker och f.d. aktiv inom proteströrelsen Attac, och Håkan Thörn, professor i sociologi vid Göteborgs Universitet
18.00, Studion ”Göteborgskravallerna – ett år efter skotten” filmvisning, Uppdrag gransknings dokumentär.
Cirka 19.00, efterföljande samtal med bland andra Janne Josefsson
19:30, Foajébaren ”Förutsättningar för försoning” miniföreläsning av Jonas Gåde, som bland annat synts som medlare i TV3:s ”Grannfejden” med Robert Aschberg, talar om konflikter och konfliktlösning
20.00, Studion ”När himlen blev svart” nyskapad scenisk gestaltning med skådespelarna Gizem Erdogan, Eric Ericson, Christer Fjällström, Jarle Hammer, Mia Höglund-Melin, Carina M Johansson. Regi och dramatisering av Birte Niederhaus, som genom intervjuer av personer som deltog i händelserna försöker förstå vad de tänkte och kände, och hur de ser på de kaotiska dagarna idag.
21.00, Studion Ordverkstan Motståndets poesi. Av och med Henric Holmberg, skådespelareleverna Maria Pontén och Emil Roos Lindberg samt gäst Olivia Bergdahl, författare och poet
21.30, Foajébaren Open Memory Barhäng och eftersnack, DJ:s