Det nedlagda varvet

Det pratas om varvsdöden i Göteborg.

Och det är sant.

Nyligen transporterades gamla Götaverkens docka iväg för att tjäna i annat land, i annan stad. En profil mindre i den gamla sjöstaden.

Men Varvet med stort V håller stången, växer och frodas.

Samtidigt har det blivit den enes död den andres bröd.

Om man ser det så här:

GT var med sedan starten, sponsrade evenemanget som växt från några tusen deltagare vid premiären 1980 till tiotusentals de senaste åren. Tillsammans med New York Marathon är det världens största långlopp.

Det känner väldigt många till. Dock inte alla.

Varv1

Stilrapport från ett lopp 2006.

I den kungliga huvudstaden var länge Göteborgsvarvet ett okänt fenomen, inte värt att rapportera om, trots att det drog mängder med löpare och tillika stor publik.

GT var ambitiös i sin satsning på Varvet, med bilagor före, under och efter. Ett bra sätt för marknadsföring som storebror GP suktade efter och försökte sno åt sig av.

GT:s ägare Expressen var aldrig riktigt på banan vad det gällde Göteborgsvarvet. I rent oförstånd och okunnighet om Varvets dignitet.

Visst, det gjordes sina satsningar, men oftast fick GT-folket stå med marknadsföringen utan Expressens muskler. Märkligt och onödigt.

Så förra året blev det klart. GT (läs Expressen) släpper Göteborgsvarvet till GP. Efter 35 år försvinner alltså en fantastisk marknadsföringsplats till konkurrenterna.

Ja, man kan ha invändningar om att GT inte längre har resurser. Tidningen har ju kraftigt åderlåtits på personal de senaste åren och tjänstgör helst via telefon än ute i verkligheten, hellre på redaktionen än där det händer. Så det är förståligt.

Men, om Expressen hade önskat och förstått styrkan i att låta GT synas vid Göteborgsvarvet hade resursfrågan naturligtvis ordnats.

Nu är ansvaret för  rapporterna gällande Göteborgsvarvet, spännande vinklar, roliga nedslag, dramatik, vimmel, vimmel, vimmel upp till en annan tidning att göra.

Synd, tycker jag, som gjort mina Varv, men med glädje står över.

Senast var för fyra år sedan, då jag stod i målfållan som reporter.

Året innan sprang jag 2.00.51. Vaderna kraschade på Hisingen och krampade på väg upp för Avenyn, men jag trotsade smärtorna och kom i mål, men med fortfarande taskiga vader vid längre distanser.

KaiVarv1

Trött kille med såriga bröstvårtor och ömma vader 20111. Foto: ANDERS YLANDER

Dessförinnan var det 2006 och 1.48.27.

2004, sämsta tiden, gick och sprang jag om vart annat in på en tid strax över två timmar (2.02.47), där vaderna krånglade i höjd med Eriksberg och då jag promenerade runt hörnet vid Handelshögskolan fick höra av ett litet barn, att ”det är faktiskt meningen att man ska springa Göteborgsvarvet”.

Premiären gjorde jag sent, som knappt 41-åring. Skulle egentligen inte ha sprungit, men var otroligt vältränad efter flera duster i terräng om åtta kilometer med en vän i Änggårdsbergen. Jag tog över en kvinnas startplats, hon som hade behandlats för cancer, men kommit tillbaka, men inte i tillräckligt god form för att springa.

När jag kom i mål på 1.44-någonting var jag så endorfinkickad att jag ville springa ett varv till. Hon jag sprang för var besviken, hon hade stått och väntat på mig några hundra meter före mål, men inte sett mig komma och trott att hennes tidigare goda tider nu hade förpassat henne till en sämre startgrupp. Men jag sprang alltså fortare än vad hon trodde och med väl den vetskapen var hon mer än nöjd.

1999 var kondisen fortfarande på topp, men tjusningen och kicken fanns där inte, trots 1.39.19. Året efter, 1.39.40, var mest en formsak.

Göteborgsvarvet är inte min grej.

Tydligen inte Expressens heller.

En kommentar

  1. lennart forsell · maj 21, 2016

    Expressen verkar lägga den mesta tiden på att fylla nöjessidorna med skvaller 😦

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s