Brasseri Lipp spränger det franska köket

Plötsligt stängde man.

Brasseri Lipp, som sedan 30 år tillbaka och väldigt snabbt då jobbat upp sin publik, oavsett om det handlat om lunch, brunch, after work eller senare sittningar, tog en paus. Ett kort andetag, om man så vill.

Men redan innan etablissemanget höll andan, så hade man filurat och kuckilurat om hur framtiden skulle se ut.

Brasseri Lipp ville inte lämna sin historia, men önskade ta ett steg in i framtiden.

Lipp1.jpg.exporting

Gammalt och nytt när Lipp återinviger. Foto: KAI MARTIN

Det blev en renovering. En nätt ombyggnad som inte skrämmer iväg de vana gästerna, men som kanske lockar nya. Framför allt är bordplatserna annorlunda, fler bänkar i en kanske alltid så angenäm brun nyans, i matsalen och möjlighet till att variera placering av möblerna.

Baren är kvar, men det finns fler mindre platser kring den.

Fönstret mot Avenyn är öppningsbart och kommer bli en extra exklusiv faktor, när (om?) våren och sommaren kommer.

ESS group, den växande och unga hotellkedjan med rörelser i allt från Ystad, Falkenberg och Västerås, förutom hemstaden Göteborg, ligger bakom det hela.

Produktchef Jens Odén är mannen med idéerna. Han vill utmana, vill skapa visioner, utvidga verksamheten inom de fyra väggarna, samla människor från olika grupper, unga, smarta, coola, äldre, belevade, rockers med advokater…

Lipp2

Klassisk bardisk. När maten och drycken. Foto: KAI MARTIN

I köket har han köksmästare Ola Andersson (Hos Pelles, Park Avenue…), som har det franska köket som grund för att också kunna spränga det. In med influenser från det asiatiska köket, en kebab på eget vis, svensk husmanskost… Inget ska vara omöjligt, allt ska gå att göra.

Jag fick prova lite av menyn vid en presslunch; sotad tonfisk följt av den egna kebaben i egenhändigt bakat pitabröd. Ja, det kan bli ett nytt besök.

Till det samma rutiner men med nyfiken blick och iver. Ny after work-satsning, dj:s (Ebbot kommer) och luncher, bruncher, middagar…

Lipp3

Franskt med ett öra öppet för världen. Foto: KAI MARTIN

Där finns en ambition om att sticka ut på Avenyn, Göteborgs paradgata som tappat sin glans och blivit stökig – åtminstone vissa tider och dagar på dygnet.

Visst kan vissa av lokusets stamgäster komma att känna att ”va’ fan”, precis som fans till band inte vill se eller höra en förändring. Men, så är det. Man vinner några, förlorar andra. Till syvende og sidst måste man göra det som är bäst för själen, oavsett om det är en människa, en organisation eller ett företag.

Det gör Lipp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s