Med ett öra för musiken och ett för humorn

Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, har inte klockslaget eller ens dagen. Men jag vet att jag suttit bredvid George Martin, gjort en intervju där jag varit tvungen att prata en tydlig och klar engelska, ibland hjälpt av George Martins son Giles.

Det hände sig någon gång på 2000-talet, kanske i dess mitt. Beatles producent och arrangör var på plats i Göteborg, vi var ett sällskap på x antal journalister som bjudits in till Elit Plaza för en sejour med frågor och svar i en mindre konferenslokal i hotellet.

Jag tog naturligtvis platsen bredvid, blev ombedd att sitta på rätt sida om honom så att han kunde använda sitt av hörsel minst nedsatta öra.

Någonstans finns den intervjun sparad, men jag minns inte mer än att den blev gjord och att den blev skriven samt publicerad i GT på de papperssidor som man tidigare publicerade artiklar. Expressen fann följaktligen inte intervjun tillräckligt intressant att publicera på webben.

Han var artig, fick förmodligen svara på de frågor han svarat på tusen gånger tidigare, alltid med samma tålamod. Jag tror jag undrade vad det var, specifikt, som gjorde att han föll för Beatles 1962. Och jag tror att han svarade att där fanns någonting, men det var inte bara för musiken, det var också för humorn.

Bandet från Liverpool och den väluppfostrade, korrekte producenten för EMI fann varandra och knöt band som få andra.

Det blir så i livet, man finner någon, känner ett intensivt släktskap och odlar detta till allt spricker, till allt dör.

George Martin fick ett rikt liv, ett liv som han i allra högsta grad själv deltog i och kreerade, men också han hade turen att träffa rätt personer och fatta rätt beslut i sitt liv, som ledde till framgången.

Han måste också ha varit på en och samma gång pedagogisk, driven och fylld av ivrig fantasi för att kunna hantera de fyra beatlarnas accelererande låtskrivande och kreativa verkstad, deras allt mer ohämmade önskemål och fantasier, drömmar och krav gällande hur musiken skulle presenteras.

Nu är det över.

Bland alla så nyss kreativa, fantastiska musiker och radioröster som passerat till den andra sidan, har nu en producent och arrangör av rang tagit samma väg.

Det kommer låta väldigt bra där och tillsammans med hans osvikliga öra för humor, kommer det också bli kul. Nästan så att jag är avundsjuk, men jag har lite till att göra först innan jag ansluter mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s