Episk film med grym(tande) DiCaprio

FILM

The revenant

Regi: Alejandro González Iñárritu

I rollerna: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck  med flera.

Musik: Ryuichi Sakamoto och Alva Noto

Foto: Emmanuel Lubezki

Längd: 156 minuter

Rev Storslagen och flerfaldigt nominerad.

Regissören Ajeandro González IIñárritu gör det inte lätt för sig. ”The revenant” (ungefär återuppstånden) är en episk film gjord med långa, sugande tagningar i den kanadensiska vildmarken. Allt filmat i naturligt ljus och oavsett väder. Naturen är en extra och viktig ingrediens, som läggs till filmen baserad på Michael Punkes roman med samma titel.

Det är vilda västern kramad till själva essensen av ondska och kärvhet. Män som strider, män som lurar, som bedrar, berusar sig, hämnas och överlever, mot all förmodan.

Leonardo DiCaprio sliter med sin vildman, en spejare som kan naturens nycker bättre än de flesta. Han som ska guida skinnjägarna till trakter som kan omsätta den dyrbara lasten till pengar.

Det går förstås honom allt emot. Amerikansk urbefolkning kommer emellan och ställer inte de till trubbel med ond bråd död, så är det hans lierade som bedrar, om inte en björn försöker sätta tänderna i honom.

Ja, ja, lite raljant. Men i denna brutalt närgångna, på samma gång vackra som våldsamma film blir emellanåt händelserna snudd på komiska.

Så nära döden lyckas ändå DiCaprios figur komma tillbaka, bli helad från ruttnande sår, ur sten och damm, ur vildmark och vilda forsar återvänder han för hämnd.

Ja, det är en klassisk western, men med ny teknik, med ett panorama som är hisnande, med filmade vinklar och vrår och immig lins när kylan kliver in i handlingen.

Till detta Ryuichi Nakamotos och Alva Notos (Carsten Nicolai) makalösa musik som utgör ett soundtrack utöver det vanliga.

I denna storslagna berättelse är ingen vinnare, men som skapelse är den flitigt nominerad (tolv stycken) i olika Oscarkategorier. Kanske kan Leonardo DiCaprio då få sin efterlängtade första Oscar för sin huvudroll, om än hans repliker mest är grymtande.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s