Dansens glädje – bluesens sorg

FILM

Martha & Niki

Regi: Tora Mkandawire Mårtens

!!!!

N&M Dansen förenar Niki Tsappos och

Martha Nabwire.

 

Det finns en så obetvingad symbios, en kraft så stark att det är svårt att inte gripas. Ja, redan i de inledande scenerna i Tora Mkandawire Mårtens dokumentär om de svenska hiphopdansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos slås jag av det: dansens kraft, där bara musiken och danstävlingarna i Sverige visar skeendet.

Sakta slussas tittarna in i vägen som ska leda duon mot prestigefyllda priset Juste Debout i Paris, en förstaplacering som de kniper 2010 som första kvinnor någonsin, och vidare iväg.

Det finns en underbar kaxighet i dansen, steg så väl instuderade att de kan ses som självklara och de utmanar vilket motstånd som helst med högburet huvud och en given inställning om att de helt enkelt är bäst.

Vackert. För dans är skönhet, men också lidande.

Snart inser man bluesen som kantar framför allt Martha Nabwires uttryck som dansare, hon som inte är bra på att prata, hon som som 14-åring kom från Uganda av skäl som aldrig ges i filmen. Den sorgen att ha lämnat och den längtan efter det som är saknat är en pulserande åder inte bara genom filmen utan också i dansen.

”Martha & Niki” är naken, dansen är språket och uttrycket. Men även om korta intervjuer speglar de så begåvade dansarnas själar är det stegen som fulländar insikten om hur de mår.

Tora Mkandawire Mårtens har med sina kameror och fotografer varit det granskande ögat. Det räcker för en intensiv dokumentär som följer duon över världen hela vägen in i själens skrymslen och vrår, från glädje till den djupa sorgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s