Hyss med Hysén och Kronér

IMG_0589

Spårvagn genom ljuva livet. Foto: KAI MARTIN

När jag kliver på vid Kungsportsplatsen är den vackra gamla spårvagnen redan fylld med julklappar. Då har ändå en bil redan varit på plats och tömt första omgången av gåvor till Stadsmissionen, som i sin tur ska göra julen lite mer dräglig för dem som behöver; ensamstående föräldrar med knappa omständigheter, pensionärer som inte har det så drägligt, kvinnojourer…

Jag är medveten om att julen är en kännbar högtid för många. Jag har haft förmånen att ha det gott ställt i hela mitt liv, har levt i en välsignad familj som vårdat varandra och sett till varandras bästa och haft möjlighet att göra det; det är inte alltid så.

IMG_0590

Ett blåvitt hjärta som ömmar för behövande. Foto: KAI MARTIN

När då Stadsmissionen kallar och ber mig om hjälp att samla in julgåvor och -klappar till behövande är det en smal sak att tacka ja. Idén som det görs med är inte ny, för hundra år sedan åkte en vagn runt om i Göteborg och samlade in gåvor på samma sätt. När sällskapet Ringlinien kontaktade Stadsmissionen var saken given. På en och en halv månad drogs jubileet igång och nu var det dags att låta den vackra, delvis öppna vagnen köra runt i Göteborg för att pocka på uppmärksamhet och vädja till göteborgarnas goda hjärta.

Det blev redan tidigt en succé. Förste män ombord är Lasse Kronér och Glenn Hysén, två män med sinne för hyss. De har också båda två ömmande hjärtan och blev oerhört populära under sin vända och lyckas alltså fylla vagnen i en första omgång. Vid en hållplats noterar Lasse Kronér ett gäng kontrollanter och säger, med glimten i ögat, att de ska allt få igen. Av kliver de båda kändisarna och kräver kontrollanterna på pengar. De vränger sina fickor och lyckas bidra, för den goda sakens under ett milt hot från herrar Kronér och Hysén.

Spårvagnsföraren säger att det då och där var lite svårt att hålla tiderna till de olika insamlingsplatserna, just på grund av den busande duon.

Det blev lite enklare. Blåvittmålvakten John Alvbåge är ombord då jag kliver upp på vagnen.

IMG_0601

Vacker vagn. Foto: KAI MARTIN

Vi stävar uppför Göta älvbron och vagnen rister i blåsten, som driver rätt in från sidan i den vid förarplats öppna vagnen. Det är en fin färd och vid Wieselgrensplatsen stannar vi vid slingan och där är en kö av människor som godhjärtat vill skänka allt från leksaker till presentkort.

IMG_0597

Sicken tomte. Foto: KAI MARTIN

Vi fyller raskt tre jutesäckar, delar ut kort och skumtomtar innan det är dags att åka vidare. Nu mot Härlanda.

Där väntar nästa hop goda människor och säckar fylls åter. Alexandra Zazzi är på plats, bjuder på italiensk julkaka och åker sedan med oss.

IMG_0603

En god kvinna med goda grejor. Foto: KAI MARTIN

Vi drar mot Linneplatsen, lämnar John Alvbåge vid Brunnsparken, och fortsätter genom staden i den vackra vagnen. Nya människor kommer för att lämna saker och jag passar på att tacka för mig och för ynnesten att få vara inbjuden att hjälpa in, en självklarhet, och för att jag fick åka med.

Jag hoppas att jag bidragit för att göra julen bättre för människor som behöver det.

Det går också att bidra på annat sätt. En insatt slant är gott nog…

IMG_0602

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s