Trivsamt, galet och dråpligt med Häckner

CARL-EINAR HÄCKNERS VARIETÉ

Carousel

!!!

Liseberg, Göteborg

Bäst: Dråpligheterna!

Sämst:Metallicas ”Nothing else matters” blev blek till luftakrobatiken.

Fråga: Har Carl-Einar Häckner några gränser…?

CEH1

Underhållare och bärare av traditioner. Foto: KAI MARTIN

Man kan lätt glömma av att Carl-Einar Häckner är en subtil trollkonstnär, en magiker med fingerfärdighet och stil. Jo, det är lätt att missa det, för han gör ju ofta och gärna ett nummer av sin tokighet, sina (medvetna) misstag och sitt tillkortakommande.

Det är naturligtvis en sceneffekt och en gimmick, som är väldigt mycket Carl-Einar Häckner. Ja, så mycket att det kan ha äventyrat hans talang, som då han (medvetet) lär ha fallit över scenkanten vid ett trollkarlsevent i Las Vegas för ett tiotal år sedan, där mängder med promotors och arrangörer satt utan att förstå intelligensens i detta fall och som definitivt inte lockades av att engagera denne märklige svenske entertainer.

CEH6

Galen och underhållande. Foto: KAI MARTIN

Det slår mig nu då jag ser Carl-Einar Häckners nittonde varieté på Lisebergs stora scen. Jo, den dråplige underhållare vet att vårda sin tradition, oavsett om det handlar om varietén eller sitt sätt att underhålla.

Det blir lite nostalgiskt, mycket roligt, en smula fascinerande, men framför allt trivsamt i Carl-Einar Häckners och kompanis sällskap.

Han börjar som sig bör med att knyta an till årets tema med en nyskriven sång, en tillbakablick till Cabartehallen på Liseberg och till en tid som ju egentligen aldrig har funnits. För det är där han trivs bäst, Carl-Einar Häckner i något slags skenbart, en fantasivärld med möjligheter och omöjligheter.

Det blir lite trams, lite slarviga tricks, att för att lura in oss i just de där subtila trollkonsterna som han gör så bra. Vips så har något klantigt förvandlats till något fullständigt obegripligt.

CEH2

2,5 miljoner tittare på Youtube kan inte ha fel. Nu finns chansen också på Liseberg att se Häckners bandana-trick.

Foto: KAI MARTIN

Mer en två och en halvmiljon har sett hans ”bandana”-trick på Youtube. Det där han förväxlar banan med bandana i en trollerikurs på kassett på engelska. Har ni inte sett den gör det (ni hittar den här) eller gå och se den på Liseberg i sommar.

För han gör den på plats och den är minst lika komisk som förtrollande; Carl-Einar Häckner i ett nötskal.

Carl-Einar Häckner kan det här med underhållning, brinner för det och tänder den lågan hos sin publik, oavsett om det handlar om korttrick eller trick med sidensjalar.

På scenen har han som brukligt Varietéorkestern, ledd av Bernt Andersson. En lyhörd orkester som snyggt glider från lationorytmer till Metallica. Bandet är inte bara ett stöd utan också en god publik. Häckners hyss får skratten att puttra i denna rutinerade musikerskara och det smittar.

CEH5

Magisk kapellmästare. Bernt Andersson leder Varietéorkestern. Foto: KAI MARTIN

Traditionen bjuder också gäster till varietén. I år bollkonstnären, kubanen Rafael de Carlos och förre OS-silvermedaljören i rytmisk gymnastik, vitryskan Yulia Raskina.

CEH4

Stora som små bollar i luften. Rafael de Carlos kan det där med bollar. Foto: KAI MARTIN

de Carlos är ett rutinerat bollsnille, som gästat varietén tidigare (2000) och hans nummer är fascinerande med förmågan att ha många bollar i luften. Finalen med sju soft ball-bollar (hmm, heter det så…?) igång är snyggt och bjuder på en väl inkörd dramaturgi.

CEH7

Skickligt, men inte kittlande. Foto: KAI MARTIN

Luftakrobaten Yulia Raskina är skicklig och vig, men bjuder kanske heller inte på några kittlande element i sin uppvisning. För så är det, Carl-Einar Häckners varieté har bjudit på mycket genom åren och skämt bort sin publik med gäster som vet att skaka om. Så, visst, gracilt och skickligt är Yulia Raskinas gymnastiska färdigheter, men inget som man behöver hemskkudde för att våga se.

Ändå, årets varieté är trivsam underhållning för hela familjen – vält värt för alla.

CEH8

Trivsamt med Häckner. Foto: KAI MARTIN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s