Öppet spel och storhyllning med legendarer på is

Det är klart när några tusen kommer till Frölundaborg för att se två lag bestående av hockeylegendarer, att alla förväntar sig underhållning. Det blev det, inledningsvis i sakta mak när spelet väl kom igång.

Men för spelarna har det varit lite mer ändå under de veckor som GP-puckveteranerna har haft för att förbereda sig mot Tre Kronorlegendarerna.

Jag vet att målvakten Mikael Sandberg varit nervös inför uppdraget och egentligen inte ville spela de tre gånger 15 minuter som veteranspel kräver, tveksam på om konditionen skulle räcka. Men reservkeepern Ulrik Sanne har inte varit helt kurrant, så det var inte mycket att be för. Förre Frölundastjärnan Jörgen Pettersson har labbat med skridskoskenor hela veckan och fler därtill har laddat upp var och en på sitt sätt.

Inför matchen har ledaren och initiativtagaren Dick Carlsson slitit ihop arrangemanget, fixat dräkter, sprillans nya, till GP-cuplaget och varit med att styra upp inramningen till matchen.

Jo, det kom alltså några tusen och många kom för att se 64-årige Börje Salming på isen. Någon hade varit där i god tid, tagit med en Torontotröja med Sundins nummer 13 på ryggen, där nu lönnlövet på framsidan fått Salmings autograf.

Legender1

Nummer 21 hyllas med en nära tre minuter lång applåd. Foto: KAI MARTIN

Och när han väl presenterades som back i första femman… oj, enligt GP handlade det om en applådovation på nära tre minuter. Jag tyckte det kändes längre, men det är gott nog. Börje Salming skruvade på sig, visste inte riktigt hur han skulle tackla situation, trots sin långa erfarenhet som spelare och profil i sporten.

Legender2 Legender4

Stilstudie av Tommy Söderström. Foto: KAI MARTIN

Men det fanns förstås fler profiler som lockade och visst är det underbart att se 45-årige Tommy Söderström i målet. Benskydden har inte en centimeter mer i längd än då det begav sig och det stora Jofagallret till hjälmen är detsamma som då det begav sig. Stilen också, förövrigt. Långt in i målet då spelet är på andra sidan, men placeringssäker som få och, ja, han kan göra spektakulära räddningar fortfarande. I andra perioden hoppade emellertid Åke Lilljebjörn in, gjorde starkt ifrån sig, men efter en flott plock viftade han för byte. En förmodad sträckning fick Tommy Söderström att åter hoppa in i målet.

Legender3

Mikael Sandberg fredar GP-pucklagets mål. Foto: KAI MARTIN

Det blev ett öppet spel där GP-puckveteranerna vann med 4–3 och visst bjöds det på delikatesser. Kanske det främsta av Anders ”masken” Carlsson, som fri med ”Sampan” ryckte med kroppen åt höger för att vänsterställa och vricka in pucken i öppen kasse.

Börje Salming fick aldrig chansen att göra mål, men vilken fysik han visar upp och han är fortfarande stark i skridskoåkningen.

Legendarer5

Ronnie Sundin får Uppbackarnas pris av kamratgängets ledare Claes Sjölin. Foto: KAI MARTIN

Det kanske inte kan sägas om förre Frölundabacken Ronnie Sundin, men han prisades ändå när han fick kamratföreningen Uppbackarnas pris inför den tredje perioden. Ett pris som han skulle fått för flera år sedan, men där Frölundas ledning agerat njuggt och inte släppt in representater från Uppbackarna i Scandinavium vid matchtillfälle och en hedrande ceremoni. Men nu blev det av och Ronnie Sundin kan nu sälla sig till pristagare som Henrik Lundqvist, Niklas Andersson, Joel Lundqvist och Fredrik Pettersson.

3 kommentarer

 1. Janne · mars 3, 2015

  Önskar jag hade kunnat vara på plats!

  Gilla

 2. Martin Öberg · mars 3, 2015

  Härligt! Som vanligt en god beskrivning av en kul kväll i Frölundaborg.

  Gilla

 3. Pingback: Old school mot no school | kaimartinblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s