Filmfestivalens pinsamma miss mot kulturministern

När Göteborgs filmfestival startade var kulturminister Alice Bah Kuhnke på plats.

Inte en självklarhet för nytillträdda ministrar på posten.

Minns Lena Adelsohn Liljeroth, som hade några skäl och ursäkter att inte komma till festivalen 2007, då hon precis blivit minister. Men då det egentligen handlade om att hon inte hade en aning om Göteborgs filmfestivals dignitet.

Men skandalomsusade och överraskningen på posten, Alice Bah Kuhnke, var alltså där; kanske inte så konstigt. Hon gillar film, har varit på festivalen tidigare och vet hur det är att vara en i publiken, svepas med i handling, röras av skådespel,  bländas av ljuset, gripas av en historia…

Fast hennes inledningstal till Göteborgs filmfestival kunde ha blivit bättre.

Inte för att hennes tal mot främlingsfientlighet, mot homofoba och manschauvinistiska kulturer inom och utanför film och för yttrandefrihet med bland annat stöd för den i Stockholm hotade filmen ”The vissel” kunde ha varit bättre.

Nej, Filmfestivalledningen hade helt enkelt inte gett henne de bästa förutsättningarna.

Invigningen hölls på engelska, lite oklart varför, men möjligtvis för att den streamas och därmed vill vara internationellt tillgänglig.

Blott en timme innan kulturministern ska hålla sitt tal får hon information om att det ska hållas på just engelska. Hon tar sikte på denna volley och löser situationen med glans, även om nödvändiga humoristiska vändningar går förlorade i den hastigt översatta texten.

Jag pratade med henne efteråt, på festen som hölls i Auktionsverkets salar, och hon gav ett avslappnat intryck, men var heller inte helt förtjust i den situation som uppstod och var kanske egentligen mest bekymrad över att just de inskjutna skämten aldrig fick någon plats i den snabba översättningen och tvingades att göra.

Men hennes tal var starkt om än i en salong som kunde ge henne bisvar i det hon sa och om det blåste i höstas då hon tillsattes, kan jag känna så här efter detta mitt första möte med henne, att nog gjorde hon ett väsentligt mycket starkare intryck än vad den förre kulturministern gav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s