Ruckmans final

Bröderna Gert, Hans och Jonas Ruckman har i drygt tio år huserat i sina vackra lokaler nere vid vattnet vid Nya Varvet. Julborden med tillhörande show har varit en tradition – Peter Apelgren har haft några sanslöst galna aftnar och år tillsammans med bland annat Stefan Livh i god Rally-anda, Lasse Kronér, Sara Löfgren, Jessica Andersson, Jenny Silver, Stefan Odelberg, Winter Wonder Band, Partypatrullen… Ja, det är några gäng som har passerat revy på scenen inför hungriga och underhållningssugna gäster.

Men nu kör bröderna Ruckman för sista gången. Deras eminenta sillar läggs in för gott, julbordet packas ihop. Nya ägare tar över efter årsskiftet, nya traditioner kommer ta vid.

Sist ut på scen är underhållarna och sångarna Peter Eriksson och Christian Dybeck tillsammans med gitarristen Mikael Myllynen och keyboardisten/dragspelaren Rolf Ivréus.

Don Vito

Julhumor på Ruckmans – ett erbjudan ingen kunde tacka nej till är nu över.

De här duktiga på teman, i år kanske bättre än någonsin. Dybecks sanslöst roliga fulla kocken är förpassad till köket, men hans vakt gör entré och ställer till en smärre oreda. Fast det är en ny karaktär, den i Göteborg boende italienske maffiosen don Vito Marrone, som tar mest utrymme.

Det är med fullt fokus på ”Gudfader”-filmerna, en travesti på Marlon Brandos don Corleone i allt från stämningar till spelet på scen. Men allt är skruvat, galet och underhållande med filmer som adderar allt lite extra.

De fyra på scenen kramar det bästa ur varandra denna deras sista kväll på Ruckmans, publiken är med på noterna och en del lite mer än andra. Fram till klockan åtta stod ett bord trekvartsfullt. Vi pratar alltså om ett 30-tal lediga platser längst fram i mitten vid scen.

Peter Eriksson, utmärkt värd för kvällen som elegant och humoristiskt vågar näpsa ett helt hantverkargäng och få dem att förstå att det kan vara klokt att inte ösa på med drickat, tycker att vi ska bua då gänget kommer sent omsider.

Det sker, men vilken entré detta gäng gör. Kvinnor och män, däribland Häckens mittfältare Martin Eriksson och IFK:s och Gais:s förre sportchef Mats Persson, är utklädda som gangstrar direkt hämtade från ”Boardwalk empire”. Väldigt snyggt. En ung kvinna har en polisuniform som är väldigt petit med strumpeband och hotpants som får de manliga klientelet att snurra extra på huvudena. Hon bytta kaxigt plats från ena till andra sidan genom att helt sonika kliva över bordet. Ville någon gripas var hon villig, lika villig som hon lät män till stor förnöjelse smaka på hennes batong.

Ja, det var en sån kväll.

Avslutande afton på Ruckmans, som blev vild med eftersläckning och yster stämning. Bröderna Ruckman var nöjda, en epok är slut, lite sorgligt, förstås, men de har haft sitt etablissemang länge och troget. Dags för andra att ta över.

Då kan man kanske har fördragsamhet med att personalen i yran blev förvirrad och tog 40 minuter på sig att leverera notan, trots att jag var den förste som bad om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s