Historien om en sång

Det är ju inte alltid det är så att det bara är låten man lyssnar på som tjusar. Lika viktigt kan historien bakom en låt vara. Något som gör att låten plockar extra poäng. Kolla bara in SVT:s serie ”Hitlåten historia”, som visar på just detta fenomen. Musiken får en annan bärighet, gamla låtar som fortfarande ligger och skaver får ny energi. Men det behöver inte nödvändigtvis vara en gammal hitlåt, vars historia ger en låt en ny kraft. SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Paret Martin och Jennys Schaubs låt ”Orden” gjord tillsammans med Patrick Rydman har fått en nytt liv – 20 år senare.

Foto: KAI MARTIN

För 20 år sedan gjorde West of Eden-paret Martin och Jenny Schaub låten ”Orden” tillsammans med sångaren Patrick Rydman. Låten föll i glömska, nya skrevs och tiden rann iväg som den gör där paret Schaub jobbat upp karriären med West of Eden och Martin blivit en arrangör av rang för Göteborgs konserthus, där han nu på fredag ligger bakom somt som Weeping Willows ska visa upp på fredag när Söderkisarna möter Symfonikern i ett exklusivt julprogram. Patrick Rydman har för sin del odlat en croonerkarriär förtjänstfullt och är en av flera sångankare i sångensemblen Amanda. Nu har plötsligt ”Orden” fått nytt liv och det genom en persons synnerliga goda minne. I påskas spelade paret Schaub tillsammans med Jennys brorsdotter, som plötsligt frågade om de inte kunde spela just ”Orden”. Det gick inget vidare, för ingen kom ihåg hur den gick. Det gjorde emellertid brorsdottern, som trallande plockade fram den ur minnesbanken och det gav ränta efter alla dessa år. Låten dammades av, putsades till och nu finns den utgiven som som en duett mellan Sanna Hogman och Esbjörn Hazelius på den förstnämndes kommande skiva. Det är en finstämd låt i West of Edens så typiska irländska folkton, som blir extra vacker av den exklusiva historien – och än är inte sista ordet sagt om ”Orden”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s