Mia Skäringers brutala humor skakar om

MIA SKÄRINGER !!! Kajskjul 8, Göteborg Bäst: Entrén är bara den värd priset. Sämst: Kanske dags att växla spår på temat om kvinnan som ständigt offer Mia

Brutalhumor.

Jag vill minnas att den tidigare showen ”Dyngkåt och hur helig som helst” började väldigt naken, rent fysiskt, från Mia Skäringers håll, för att sedan accelerera till fullständigt själslig nakenhet, som var både plågsam och omtumlande rolig. Nya showen ”Avig Maria” spinner lite på samma tema och återigen bjuder hon på en inledning som är strålande humorklass och bottenlöst allvar på en och samma gång. Hon kan det där, Mia Skäringer, och nu, snart 40 år blir det också med något slags närmare döden känsla i humorn. Jo, hon är slagkraftig, brutal och smärtsam i sin humor. Jag är inte ensam om att sitta och vrålskratta för att i nästa sekund försöka fånga in det där skrattet, för någon hisnande sorglig anekdot från Mia Elisabeth Johanssons uppväxt i Kristinehamn. Ja, det gör ont att roas av Mia Skäringer. Det är, som sagt tvära kast mellan det burleska och självbiografiska, det humoristiska vardagliga och det ständiga mänskliga tillkortakommandet. Självklart är det Mia Skäringers paradgren. Hon tvekar inte en sekund att mejsla ut sina skavanker, sina problem, sin mörka historia, sin osäkra barndom, sitt själsliga lidande och ja, det passar på en krogshow just för att hon klarar av denna balansgång. Tillsammans med Bandet, ja hon kallar orkestern så, lett av Stefan Sporsén, blir det inte bara musik utan också sång. Mia Skäringer visar sig vara en sångerska med känslig stämma som berör, oavsett om det handlar om tolkningar av låtar från Olle Ljungström, Håkan Hellström, Peter LeMarc eller Leonard Cohen – undantaget då Eddie Meduzas och danske Rasmus Seebach sånger, som har en annan roll i sammanhanget. Jag var på genrepet, kvällen innan premiären. Klart att det finns en och annan skavank i framträdandet. Men inte så att det störde. Däremot kan jag känna att, visst, det håller med offerrollen som kvinna i den här showen. Men det är kanske dags att visa den starka människan Mia Skäringer nästa gång, något som jag inte tror är så långt borta i ärlighetens namn. Den hon berör med finalen och publikfavoriten Tabita, hur trashig denna karaktär än må vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s