Mexiko – bara några spårvagnshållplatser bort

Man tänker hettan. Både i temperatur och i kryddning i maten. Man tänker kanske, måhända, på fredagstacos. Den svenska nationalrätten, fredagsmyset, som på samma vis som pizza och kebab blivit den självklara husmanskosten av modernt snitt. Men Tizne på Fjärde Långgatan väljer en annan väg. Bakom en diskret, plåtklädd dörr där det tidigare låg en kinesrestaurang, finns nu restaurangen som vill locka sinnena

Lokalen är avskalat skandinavisk, möblerna som hämtade från någon dansk designkatalog, väggarna kala i milda färger, ljuset dämpat men ändå klart. Restaurangen är så när nyöppnad när vi är på plats, men det har gått att beställa mat genom Foodora sedan i november.

Vi är på plats för en fyrarättersmeny, ett slags introduktion till köket som kocken Hector Mijares håller i.

Till varje rätt följer en cocktailmeny, en utmaning som vi antar (det finns mocktails, alkoholfria alternativ). Men det förstås möjlighet till andra drycker, så som öl.

Inledningsvis kommer en majsskum, en lättare slags gröt toppas med ost och chili. Till det en Paloma-cocktail, som serveras (likt de andra drinkarna) med en rejäl isbit som mot slutet prickar näsan. Smakerna harmonierar och entrérätten är överraskande mild, men smakrik. Rätt två är en Quesadilla med ost, svampen ”huitlacoche”och tagetas tillsammans med en salsa och en bit lime. Fräscht och fortfarande med en försiktig smak, trots salsan som inte hettar så mycket. Men allt gifter sig i gommen på samma sätt som det gör för blotta ögat. Margaritan biter ifrån och sältan från saltkransen runt glaset är frisk.

Som tredje rätt blir det en taco, men inte som det frossande i köttfärs med tillbehör som vi är vana vid kring familjebordet på fredagar. Här är en diskret anrättning av en black angus-entrocote serverad med en mole, en mustig och spännande sås bestående av bland annat rostade tomater och olika sorters chili, upplagda på en petite tacos. Drycken blir till denna välsmakande lilla rätt en Jamaica cocktail.

Sista rätten blir desserten. En majskaka som är täckt av majsskum och kondenserad mjölkglass. Mycket välsmakande, trots att vi inledningsvis var skeptiska till glassen gjord på kondenserad mjölk. Cacao cocktailen till bjöd på ytterligare smakharmoni. För att runda av det hela tog vi varsin ”fre can man”, en kryddrik, traditionell mexikansk kaffe med en lika traditionell mexikansk kaka föreställande en gris.

Tizne erbjuder fyra-, fem eller sjurättersmenyer ackompanjerad av cocktails för var och en av rätterna. Personligen kändes det som lite väl mycket alkohol bara för de fyra rätter som vi bjöds, att jag inte riktigt vågar tänka på hur lustig en sjurättersafton skulle bli. Förutom de olika menyerna finns också en loungemeny, som verkar vara den take away-menyn de flesta verkar hämta från.

Hector Mijares kök är spännande med rätter som är både vackra att se på och goda att äta, även om portionerna precis som smakerna är väl försiktiga. Men det är samtidigt spännande att, om så för några timmar, resa till Mexiko med skandinavisk inramning bara några spårvagnshållplatser bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s