Högt och lågt med Startsladden

”Startsladden” är Göteborgs filmfestivals kortfilmstävling. En prestigefylld sådan med pristagare som Johannes Nyholm och Niklas Rådström bland genom åren sedan starten 2004. Priset är värt 350 000 kronor, som förut i en viss del i kontanter också utgörs i form av filmteknik och tjänster. Det räknas därmed som ett av världens största.

I år har åtta bidrag tävlar om att vinna och det har varit högt och lågt. Vinnaren är redan klar och gick till Malin Ingrid Johanssons film ”Maiden”.

Vinnare. Malin Ingrid Johanssons film ”Maiden” vann ”Starsladden”, Filmfestivalens kortfilmspris. Foto: YLVA OLAISON

Efter att ha sett samtliga filmer (försöker följa samtliga ”Startsladden”-filmer varje år) kan jag konstatera att det varit högt och lågt utan att verkligen bli så givet omtumlande som exempelvis Johannes Nyholms underhållande ”Las Palmas” (vinnare 2011), Lovisa Siréns ”Puss have the power” (2014) eller ”Hopptornet”, Axel Danielsons och Maximilien van Aertrycks vinnarfilm från 2016.

Men ”Madden” har sina poänger, är ömsint berättad om den unga flickan som slits mellan jobbet på familjegården med kreaturen och sin längtan till kompisarna inne i stan, att få gå i högklackat, uppklädd, sminkad och fin i håret.

En kort resumé av de övrigas filmerna kommer här.

”Surprise” (regi Lærke Herthoni) är ambitiös med bland andra Pernilla August, Rolf Lassgård och Aliette Opheim i huvudrollerna. Den akta, världsberömda skådespelerskan (Pernilla August) överraskar sin dotter vid denna 35-årskalas. Men den frånvarande moderns överraskning faller inte så väl ut. ”Surprise” är en tragikomisk historia, som inte ger några större avtryck.

”Svanmön” (regi Jane Magnusson). Måste ha konkurrerat om förstapriset. Den dokumentära historien om ”svankvinnan” i Stockholm, som räddar svanar och vårdar dem i sin lilla lägenhet på Kungsholmen, är snyggt journalistiskt fångad ur flera olika perspektiv. En rörande film om en ensam, kanske missförstådd, människa.

”Jörgen Hyltes svåger” (regi Anton Hellström och Edvin Hallberg). En absurd, komisk film där en man introduceras på sitt nya jobb och bjuds in för privat samkväm. Ett smått roande och skickligt författar manus fyllt av tomt prat. Även här stoltserar regissörsparet med klass på skådespelarna, som Gunilla Johansson, Fredrik Evers, Martin MacManus med flera.

”Vernissage” (regi Arvin Kananian). En film på tomgång som inleds med ett samlag som inkluderar strypsex och örfilar (på kvinnan, förstås) och går vidare till samma pars parterapi (mannen inte sedd, förstås) vidare till en vernissage med döda djur. En tillställning som mynnar i att mannen får ett spel och försöker strypa en man som han kort dansar med. Frågor på det…?

”I think of silence when I think of you” (regi Jonelle Twum). Ett porträtt av regissörens mamma (?), där tystnaden varit ett sätt att uttrycka sig från hemlandet Ghana till en ny tillvaro i Europa. Intressant om än inte drabbande.

”Twerka för Jemen” (regi Tanja Holm). Filmaren Tanja Holm, som bott i Jemen, vill sätta fokus på tragedin med det över åtta år långa kriget i Jemen. Med kameran som vapen ställer hon folk på gatan till svars, vad ska var och en göra för att få stopp på kriget och rädda landets utsatta befolkning. Lovvärt, men filmen är något av det mest enerverande jag sett.

”Galatea” (regi Arvida och Hampus Byström). En listigt berättad historia där en kvinnokropp hittas i skogen, polis tillkallas. Men ingenting är som det ser ut att vara. Topp tre i årets ”Startsladden”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s