Magister Andersson fångar publiken med humor och historia

Show:

MADE IN CHINA 2.0

!!!!

Underhållande. Stefan Andersson kan konsten att både roa och föreläsa, som i ”Made in China 2.0”, en show som kombinerar de tidigare föreställningar ”Skeppsråttan” och ”Made in China.

Foto: TOMMY HOLL

Kajskul 8, Göteborg.

Publik: Utsålt.

Bäst: Stefan Anderssons förmåga att fängsla publiken.

Sämst: Det där med att en sjöman på 1700-talet skriver brev till sin älskade känns inte så trovärdigt.

Fråga: Vad blir Stefan Andersson nästa historiska utmaning att ta sig an…?

Det är inte lätt det här med jubileer. Ta Göteborgs 300-årsfirande som sköts ut två år på grund av bristande ekonomi. Eller stadens 400-årsjubileum 2021 som mer eller mindre ställdes in på grund av pandemin. I dess följd tvingades Stefan Andersson också planera om sin krogshow ”Made in China 2.0”, som först i år ser sin premiär. För den är ju tänkt som en födelsedagshälsning till staden med anledning av 400-årsfirandet.

Nå, nu gör det inte så mycket. Han har sedan sin första musikhistoriska föreställning ”Marstrandsfånge no 90 Kleist” (2008) om Carlstens fästning på Marstrand hittat ett koncept som håller. Underhållning, nyskriven musik baserad på historia och har efter den första återkommit med ”Skeppsråttan” (2009), ”Teaterkungen” (2011), ”Made in China” (2015) och ”Flygblad över Berlin” (2018). Historier som är grundade på research om Svenska Ostindiska Compagniet och danskenorske Tordenskjolds försök att täppa till Sveriges port mot väster 1719, mordet på Gustav III, Ostindiefararen Göhteborgs äventyr och andra världskriget. Föreställningar han spelat på allt från krogscener till Carlstens fästning och kungliga slottet i Stockholm. Shower som kan plockas upp och packas ned. Exempelvis spelas ”Marstrandsfånge no 90 Kleist” regelbundet varje sommar på Marstrand.

Med snille och smak lyckas han förena sina historielektioner med allvar, humor, skrönor och fakta i fint sammansatta föreställningar. Det är på sätt och vis förbluffande att Stefan Andersson som magister har sin publik i ett så fast grepp. Historia är väl knappast ett ämne som är förenat med krogshow, men han löser alltså denna sin uppgift med den äran.

”Made in China 2.0” är, som namnet ger, ett slags uppdatering av ”Made in China” från 2015 där han nu finurligt också vävt in historien från ”Skeppsråttan” från 2008. I ett samlat grepp får vi oss till livs en underhållande lektion om – i första akten – Göteborg och stadens ursprung från tiden 1611 till 1743 och – i andra akten – perioden 1743–1745. Han bjuder tillsammans med sitt band och skådespelarna Gunnar Pedersen och Ander ”Pippistrello” Rönnfors på skrönor, rena rama revynumren och historisk dramatik till ackompanjemang. Musiken är balanserat arrangerad och suggestiv. Stefan Andersson kan sitt singer/songwriterhantverk. Lägg till utsökt ljud och ljus och suggestionen från scen är total.

Det här är en show att bli båda road, underhållen, undervisad och fängslad av.

Roar. Stefan Andersson kan konsten att fånga och underhålla sin publik. Foto: TOMMY HOLL

Stefan Andersson, ”Made in China 2.0”, premiär 13 januari 2022. Spelas till och med 18 mars.

Manus, musik och regi: Stefan Andersson.

Ljud, design och teknik: Jonathan Alenhag.

Ljud, design och teknik: Roger Krieg.

Medverkande: Stefan Andersson, sång och gitarr, Sebastian Hankers, bas och sång, Magnus ”Moffa” Tjörnqvist, gitarr och sång, Erika Risinger, fiol och sång, Michael Edlund, trummor, John Lönnmyr, keyboard, Gunnar Pedersen, skådespelare och sång, och Anders ”Pipistrello” Rönnefors, skådespelare och sång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s