Charmig country från Söder

Konsert:

DAVID RITSCHARD & KROKODILTÅRARNA

!!!!

Berör. David Ritschard med bandet Krokodiltårarna spänner mellan humor och allvar med en närvaro som berör. Foto: KAI MARTIN

Pustervik, Göteborg.

Publik: Utsålt för andra veckan i rad.

Bäst: ”Sverigerocken” är en modern klassiker.

Sämst: Nja, möjligen att låtarna kunde vara mer varierade.

Fråga: Vad blir David Ritschards nästa steg.

Han agerar som en väckelsepredikant i profan miljö. En mjuk agitator som nu står på Pusterviks scen bara en vecka efter att han och bandet Krokodiltårarna sålde ut. En scen bara några tiotal meter från Folkets hus och en gång mäster August Palms hemman i kvarteren i Haga då den svenska arbetarrörelsen byggdes upp. Han har gett den svenska rödvinsvänstern drömmar från klunkarna från Systembolaget på Folkungagatan i huvudstaden. Han bjuder svensk country. Musik från Söder som bottnar i Södern. Det är logiskt. Lika logiskt som att han bjuder upp Alf Robertsons musik och texter med Anna-Lena Löfgrens, tar en sväng om med Gunnar Wiklunds och Kacka Israelsons schlager-Sverige och placerar allt i en nutid. För David Ritschard är i allra högsta grad närvarande. Han tummar inte på texternas kvalitet. Bor granne med Ted Ströms ”Vintersaga” och låter det stora vemodet rulla in.

Helst hör han hemma i Stockholm och på Söder i synnerhet. Det är vardagsbetraktelser, självupplevt eller inte spelar ingen roll. Han berör med en närvaro i texterna som går igen i tilltalet på scen.

”Finns det några blandmissbrukar bland oss i kväll? Då är ni bland vänner?”. Eller ”Är det någon här som känt sig som en Hank Williams-refräng? Då är ni bland vänner?”. Det är chosefritt med maner. Inbjudan och en hand utsträckt mot en publik som får och ger. Jo, David Ritschard kan konsten att underhålla.

Han kantas av sina båda sidekicks, sångerskan och gitarristen Amanda Forssman Östberg och hustrun Agnes Nalle Odén på fiol. De tillsammans med bandet – Fabian Ris Lundblad, Gustav Erlandsson Holmqvist, Peter Strömquist och Daniel Wigstrand – är som de bortglömda på skolgården som ingen ville hänga med, men som hade en högre plan. Som hittade vägen ut, famnade musiken, vågade tro på sig själva och blev stolta, vackra, självklara på ett sätt som mobbarna aldrig kommer kunna bli. David Ritschard ser ut som någon som kunde ha platsat i Palmeutredningen, gör en grej av det och är både retro och här och nu på ett högst självklart vis.

Med honom på scen går det inte att ha tråkigt. Han är verbal och roande i mellansnacket och uppriktigt känslosam i sina sånger. Amanda Forssman Östberg får ta plats, sjunger Nationalteaterns ”Bängen trålar” med en emfas och se där, en självklar tråd mellan David Ritschards musik och den svenska proggens vardagsrealism spinns. Det är ett soundtrack till det krackelerade folkhemmet som vi har nu 2022.

David Ritschard & Krokodiltårarna, Pustervik 9 december 2022, låtlista:

 1. Tradartuttar
 2. Rockbotten
 3. Nya slusse
 4. Frågar åt en vän
 5. Behöver en vinst/en dag blir man sjuk
 6. Sockenplan
 7. Än går det vågor (Amanda Forssman Östberg och David Ritschard)
 8. Bängen trålar (Amanda)
 9. Hank Williams-refräng 
 10. Förlikat mig med tanken
 11. Inte här (när jag är här)
 12. He stopped loving her (Fabian Ris Lundblad) – extranummer
 13. Sverigerocken – extranummer
 14. Aldrig lämna – extranummer
 15. Goldrush – extranummer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s