Charmig Häckner på bästa sommarscenen

Varieté

CARL-EINAR HÄCKNER med VARIETÉORKESTERN samt SILEA och RICHARDO

!!!

Närkontakt. När Carl-Einar Häckner underhåller på Villa Belparc räcker inte scenen till. Foto: ZEBA PEDERSEN LÖWEN-ÅBERG

Villa Belparc, Göteborg

Bäst: Bandananumret är fortfarande helt flängt underhållande.

Sämst: Lite mycket repriser.

Fråga: Visst är det trist att Häckner inte har en fast scen för sin sommarvarieté…?

För sex år sedan gjorde han sin sista, av 20 säsonger, varieté på Liseberg. Ett populärt nöje och en, för mig och min familj, kärt nöje som var lätt att återkomma. Inte bara varje år, utan också någon gång varje sommar.

Carl-Einar Häckner blev nog med sårad av denna hans sorti än vad han riktigt vill påskina. En fast arbetsplats kan ge den effekten. Men när han nu gör två kvällar av sin varieté på Göteborgs bästa sommarscen, Villa Belparc, är han tillbaka i go, underhållande form.

Nu iscensätter han denna sin varieté med underbara och lyhörda Varietéorkestern – Per Melin, trummor, Stefan Sandberg, saxofon och gitarr, Michael Krönlein, bas och kapellmästare Bernt Andersson, piano och dragspel. Tågvissla, rök och en magiker med resväskor kommer in, en tjurig fan med elaka miner. En sång förklarar den världsberömde trollkarlen som mottas som en president, men var skor är slitna och kläder nötter, precis som hans hatt. Jo, Carl-Einar Häckner gillar sin nostalgi, sitt vurmande för årtionden som passerat och klätts i sorgkantad, gyllene ram, ett skimmer av något som var och ändå inte var.

Det blir trick och skämt. Häckner fångar sin publik från första stund, charmar, trollar, trollbinder, slarvar, skojar, tramsar och förvånar. Jo, denna hans föreställning bjuder på repriser. Tricks och låtar som vi sett tidigare. Men älskar man Carl-Einar Häckner, så älskar man repriserna med. För så är det ju med hans scenpersonlighet och nummer, att allt verkar enkelt och samtidigt lite snubblande nervöst framfört. Men… ingen vet hur han löser sin magi. Den kan åtminstone få mig att häpna år från år.

Bara att han river tidningen jag jobbar för, GöteborgDirekt, i bitar där han tidigare hällt i ett glas cava för att i nästa ögonblick hålla upp en hel tidning och sedan lyckas hälla tillbaka det spanska mousserande vinet i sitt glas

Repris är också numren från varietéartisten Silea från Berlin. Hon som sväljer rakblad så blodet rinner och balanserar vigt på lina – från en ställning som i brist på utrymme placeras mitt i publikhavet blott meter från undertecknad – och som också tjänar som assistent åt Carl-Einar Häckner. Det är med andra med andra ord underhållning med nära nog närkontakt.

Vigt. Balanserat och skickligt gör Silea sina trick på lina bara meter från publiken. Foto: KAI MARTIN

Även Göteborgsartisten jonglören Richardo har vi sett förut. Han som klarar att jonglera med sju bollar och i en balansakt som heter duga staplar glas på glas på en ballong balanserande på en värja. Skickligt. Men nog har han haft bättre dagar. Åtminstone beträffande jonglerandet.

Skickligt. Jonglören Richardo kan även han sin balansakt. Foto: KAI MARTIN

Carl-Einar Häckner bjuder upp och bjuder till med sedvanlig generositet. Han vet hur man både utmanar och lockar sin publik. Så, det är en glädje att få se denna lättsamma sommarunderhållning och kanske kan Villa Belparc bjuda in honom och hans varieté för en bestående tradition på denna fina sommarscen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s