Återkomsten – The Arks triumf

Konsert

THE ARK

!!!!!

Fullödig show. När the Ark återförenas gör bandet det med besked och bjuder på en fullfjädrad konsert.
Foto: MIKAEL ALMSE

Trädgårdsföreningen, Göteborg

PUBLIK: 10000.

Bäst: Den fulländade showen – från start till mål.

Sämst: Inget dåligt en sådan här kväll.

Fråga: Betyder Ola Salos ”Vi ses igen.” att det blir en höstturné…?

Med Ola Salos show på Rondo stod det klart och tydligt: the Arks låtar levde ett starkt liv utanför bandet. Förvisso då med gruppens sångare i centrum, men också i sin egen kraft. Samtidigt med den showen gjorde Ola Salo inte bara en egen känsloresa genom livet med bandets musik som soundtrack. Han gav också gruppen en hyllning, som naturligtvis gav näring till den återförening som vi nu kan bevittna.

Ja, den skulle skett sommaren 2020. Ja, den skulle skett sommaren 2021. Men om medlemmarna i the Ark väntat i två och halvt år är det ju ingenting mot den väntans tider som gruppens hängivna fans haft. Sedan 16 september 2011 med finalspelningen på Gröna Lund har de väntat, längtat och trängtat efter en återförening. Länge fåfängt förgäves.

The Ark hade sina skäl att komma till vägs ände, då 2011. De har sina skäl att nu återförenas.

Det är uppenbart att denna deras återförening och längtan till den har spetsat medlemmarna sinnen. Det är en fulländad show vi ser, med klädbyten, poser, publikfrierier, solon, platsbyten och en formidabel hitkavalkad. Men framför allt är det kärlek till scenen, publiken och musiken som slår från the Arks varmt pulserande hjärta från inledande ”Absolutely no dekorum” till världens bästa finallåt ”Calleth you, commeth I”.

Ola Salo med mannar har från starten publiken i sin hand. De 10000 som snabbt köpte biljetter när de kom till försäljning våren 2020 och sedan troget och tålmodigt hållit i dem sedan dess. Ja, det är en konsert i längtans tider och det är en fullödig förlösning vi bevittnar från både scen och publik. Pur kärlek.

Gillar att synas. Oavsett vem – Martin Axén, Mikael Jepson, Leari, Sylvester Schlegel, Jens Andersson eller Ola Salo – så vill medlemmarna i the Ark synas, inte bara höras.

Foto: MIKAEL ALMSE

Det är ju ingen nyhet att the Ark kan det här med show. Det finns liksom i gruppens DNA. Inte bara Ola Salo vill vara spektakulär. Samtliga fem andra medlemmar – Mikael Jepson, gitarr, Martin Axén, gitarr, Jens Andersson, keyboard, Sylvester Schleger, trummor, och Lasse Leari Ljungberg, bas – är ju inte precis blyga på scen. Det är en snyggt förpackad show, otaliga klädbyten (en eloge till kostymören), en läcker scen för bandmedlemmarna att röra sig på, läckert ljussatt och med projektioner som heter duga. Det är underhållning i toppklass.

Drama. Med snygg ljussättning, läcker projicering och häftiga kostymer förstärker the Ark intrycken från scen. Foto: MIKAEL ALMSE

Det skapar en härlig inramning till den glammiga musiken, som tagit sitt avstamp i glamrocken på 70-talet. Eran med Roxy Music, Sweet, Queen, Slade, Jobriath, Marc Bolan, David Bowie och, i Sverige, Tears… en inte alltid förenlig musikgenre, men med en gemensam längtan om att vara gränsöverskridande inte bara musikaliskt och samtidigt vara popen och rocken trogen. Gärna med extravaganta kläder, glamour, stora gester och smink.

Den tiden som gick i träda för att på något märkligt sätt slå rot i småländska Rottne och börja gro med the Arks tillblivelse 1991.

2000 var Sverige redo för the Arks extravaganza. Debutalbum, första stora turnén (jag var på turnépremiären på Trädgårdsföreningen och var modest i mitt beröm, tyckte att bandet kunde mer) och en accelererande karriär med en allt större popularitet.

Jag har haft glädjen att få följa bandet och har sett gruppen flertalet gånger – både i Sverige och i USA – mellan 2000 och 2011. Nu 22 år senare är the Ark tillbaka. Bättre än någonsin. Med en mer kraftfull show än vad de tidigare haft resurser att göra. Bandet är bländade bra. Learis punkiga bas i botten, gitarristerna Martin Axens och Mikael Jepsons glammiga duellerande, Sylvester Schlegels väl sammanhållna spel, Jens Anderssons Giorgio Moroder-excesser och Ola Salo…! Oj, vad han sjunger bra. Han kommer alltså från en tuff turné med ”Jesus Christ Superstar”. Har haft den svårsjungna, utmanande – röstmässigt – rollen som Judas och kliver direkt in i the Arks värld. Han gör det superbt och sjunger enastående bra med en större bredd, mer botten, mer svindlande topp och med ett riv i rösten som ger en vässad klang.

The Ark återförening är storartad underhållning både för ögat och för öronen. Det är fulländat. Tack.

Storartad show. Ola Salo och bandet bjuder på en storartad show. Foto: MIKAEL ALMSE

Resterande spelningar för the Ark i sommar: Åbo 10/7, Stockholm 14/7, Linköping 15/7, Borgholm 16-17/7, Docksta 21/7, Rättvik 22/7, Sundsvall 23/7, Halmstad 27/7, Helsingborg 28/7, Karlskrona 29/7, Östersund 30/7, Halmstad 3/8, Hamburgsund 4/8, Arvika 5/8, Gävle 6/8, Stenungsund 12/8, Ystad 13/8, Umeå 19/8, Örebro 20/8, Borås 26/8, Malmö 2/9, Huskvarna 3/9 

The Ark – låtlista, Trädgårdsföreningen, Göteborg 9 juli 2022:

 1. You who stole my solitude (intro)
 2. Absolutely no decorum
 3. Clamour for glamour
 4. Breaking up with God
 5. One of us is gonna die young
 6. Joy surrender
 7. Have you ever heard a song
 8. Prayer for the weekend
 9. Let your body decide
 10. Superstar
 11. Deliver us from free will
 12. Tell me the night is over
 13. It takes a fool to remain sane
 14. Father of a son (extranummer)
 15. Hey modern days (extranummer)
 16. Echo chamber (extranummer)
 17. The worrying kind (extranummer)
 18. Calleth you, cometh I (finalnummer)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s