Älskvärt brödraskap

Show/konsert

CARPE MAÑANA

Underhållare. Bröderna Brothers – Rolf (Sverker Stenbäcken), Alf (Robert W Ljung) och Ralf (Per Umaerus) kan konsten att roa. Foto: KAI MARTIN

Musikens hus, Göteborg

Bäst: Den värmande, tokiga, kärleksfulla, underfundiga underhållningen.

Sämst: Aldrig med Bröderna Brothers.

Fråga: När ska Bröderna Brothers idéer sina…?

35-årsfirande Bröderna Brothers – Göteborgstrion Ralf (Per Umaerus), Rolf (Sverker Stenbäcken) och Alf (Robert W Ljung) med morbror Glenn (Michael Krönlein) och kusin Douglas (Stefan Sandberg) – tvingades av pandemiska skäl att hålla inne med sin traditionella julshow. Gänget, som har underhållit med värmande komik och smittande humor till musik, har knappast låtit sig nedslås av detta faktum. Istället bjuder de på showen från förra året nu och sjunger ”Tack för i morgon redan idag”. För det är så med Bröderna Brothers att bland nya, inspirerande hyss finns gammalt invävt i det nya. Om de verkligen låg i startgroparna för en föreställning 2020 kan man låta vara osagt, men Bröderna Brothers är en kreativ trio, som inte slår dank.

Så vad sägs om att Per Umaerus under hösten avslutat sitt engagemang med Viruspojkarna (tillsammans med Henrik Wallgren och Stefan Sporsén) med finalshow på Lorensbergsteatern under höst. Samtidigt har han spelat i ”Yeah! Yeah! Yeah!, Beatleshyllningen på Stadsteatern, där han varit djupt engagerad i manus och musikval samt -arrangemang. Ja, han har ju också turnerat med Henrik Wallgren med deras alteregon Hyvelbengt & Jonny Dyckert. Bland mycket annat.

Kanske inte så konstigt att han nu mer har en iPad som hjälp för texterna.

Att denna så kreative herre också hinner med Bröderna Brothers är på sätt och vis märkligt. Men tillsammans med de likaledes flitiga Sverker Stenbäcken och Robert W Ljung finns ett brödraskap som övergår förpliktelser, det ska bara ske. Inspirationen ska ut.

Med ”Carpe mañana” hamnar publiken med Bröderna Brothers hjälp inledningsvis i ett trevande mörker till musik som smakar Zappa till kaffet. I skenet av pannlampor gör bandet entré och håller salongen på halster innan ljuset tänds efter första låten.

Mot ljuset. Med ”Carpe mañana” färdas man från mörkret mot ljuset med Bröderna Brothers. Foto: KAI MARTIN

Vi får stöta på bröderna som Mamas and the Tapas, på turné – inte på solkusten, som de trodde – på skuggkusten.

Sedan rullar det på på det där behagliga och inbjudande sättet som bara Bröderna Brothers brödraskap klarar. En sur och mulen dag blir solig, en trist själ får skäl till ljus. Musiken är listig och snyggt arrangerad med låtar som slår an countryanstruken pop med samma självklara finess som 60-talsdito, latininspirerad musik, jazz och revy i Povel Ramels eller Galenskaparnas anda. Lägg till kusin Douglas (Stefan Sandberg) faiblesse för att färga varje låt i bluesblått med sina solon på gitarr eller saxofon. Man får, med Bröderna Brothers, alltid lite mer.

Ja, kommissarie MacKenzie är tillbaka med sitt persongalleri. Nu som musikal som vill hellre än väl, som mynnar ut i ett fall och en lösning. Ett teaterstycke med en spökröst à la Sven Wollter bjuds. Den allestädes anonyme vännen Stig Vetlin finns med när han i låten ”Vill du bli mitt x” via sms dumpas av flickvännen som han ännu inte är ihop med. Vardagsakrobaterna gör comeback precis som Family Five, nu i splittrat tillstånd.

Kärleken till Göteborg finns i ”Hjärteborg”, där senare ”Andra Lång” ackompanjerar hyllningen till staden och Andra Långgatan i synnerhet, gatan där Bröderna Brothers för 35 år sedan tog sina första staplande steg.

”Carpe Mañana” är en värmande föreställning fylld av kärleksfull och ömt komponerad musik. Bröderna Brothers jultradition i ständigt ny dräkt är väl värd att bevara och synd att missa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s