Musikens kraft för Backa teater i 40 år

Teatermusik – och för all del cirkusmusik – har sitt anslag i nuet. Att för stunden skapa stämning, locka in tittaren, publiken, i pjäserna tittskåp. På Backa teater har det varit en sällsynt kreativ verksamhet, där orkestern som tillsvidare anställd nu kan stoltsera med 40 år. Det ger naturligtvis en mängd pjäser, uppsättningar, repetioner, ingångar, insikter och uttryck. Fördelen med Backa Teater är att det är en hyfsat solid bandkonstellation. De har gått genom eld och vatten, storm och regn för att nå sina syften. Har mött skådespelare och regissörer med skilda intensioner och visioner, anpassat sig, utmanat, vågat, jämkat. Men hela tiden med ett slags egen ton, ett eget uttryck.

Det har krävt sitt, men har gett desto mer. På scen, nu för en kväll med just dessa fantastiska musiker i fokus, är Stefan Axelsson, Anders Blad, Daniel Ekborg, Kristina Issa (the new one), Mats Hahlin och Bo Stenholm med en slags allestädes närvarande Ingmar ”Spingo” Nilsson, som ju medverkade fram till sin död 2002. Det går naturligtvis inte att famna en så vitt omspännande karriär för en helaftonskväll. Dessutom uppstår ju ett visst hålrum när musiken bryts ut ur sitt sammanhang. Ändå skapar i dessa skärvor av dramatik en stund där musikens kraft slungar oss in i de ögonblick när allt brände till.

Det handlar om 25 stycken musik så vitt skilda åt att allt borde spreta. Men Backamusikerna är kittet som håller allt samman. Deras signatur svävar över arrangemangen, som kan pendla mellan allt från svensk – eller nordisk – folkmusik till arabisk dito, Igor Stravinskij till 70-talistisk symfonirock, hårdrock till jazz, cabaret och visa eller progg. För i Backamusikernas magiska musiklåda kan vad som helst poppa upp.

Inledningsvis är det lite försiktigt. Ja, från både musikernas och publikens sida. Som om de först nämnda är ovana att sättas i strålkastarljuset enkom för sina egna prestationer. Men med varsam hand lockar konferencieren för kvällen, John Pekkari, in dem i den handling där de i allra högsta grad själva är delaktiga i.

Jo, de bjuds på gäster. Kanske främst Niclas Ericsson, ljudtekniker till vardags, som förstärker med keyboard och blåsinstrument med självklar ackuratess. Med honom på trombon i blåssektionen får Daniel Ekborg, trumpet, och Stefan Abelsson extra kraft. Men också Lars Melin, teaterns konstnärlige ledare, på trummor, Krister Nylander, Kjell Wilhelmsen, Ylva Gallon, Gunilla Johansson Gyllenspetz och Felicia Stjärnsand.

Musikerna växlar mellan tusen och en instrument. Var och ett för det specifika uttryckets skull. Det skapar spännvid och fascination, en lockande gränslöshet.

Ofta, inte alltid, är skådespelare inte vokalister i den bemärkelse att det är deras styrka. Så är det heller inte med Backamusikerna, som inte har några profilerade sångare. Med ett undantag. Kristina Issa! Hon är nykomlingen i bandet, 28 år, mångfacetterad musiker och kompositör, med en röst med sprängkraft, kärv skönhet och både lidelse och innerlighet. Med lätthet spänner hon över rock med samma självklarhet som hennes familjerötternas Syriens spännande tongångar. Gunilla Johansson Gyllenspetz, veteran som skådespelare och regissör på Backa teater, sätter också tonen med tydlighet och personlighet.

Anekdoter blandas med musik. Den inledande anspänningen släpper för musikens kraft och lekfullhet, för gränslösheten och möjligheterna. Oavsett om det är musik från ”Romeo & Julia”, ”Peer Gynt”, ”Nationen”, ”Dumstrut”, ”Blodsbröder” eller ännu inte uppsatta ”Vilda inuti”.

Jo, en vid och underhållande kväll där jag spontant bara saknar en gästande musiker: Bernt Andersson. Han som tillsammans med Backamusikerna gjort enastående insatser på Stadsteaterns scen med ”Driving Miles”, Eva Bergmans uppsättning, där bandet suveränt fick tänja på sin kompetens in i Miles Davis rika musik.

Backa teater – Jubileumskonsert med Backamusikerna. Historien om teaterorkestern – Backamusikerna 40 år

Torsdag 27 oktober 2021spelas t o m 9 november

På scen: Stefan Axelsson, Anders Blad, Daniel Ekborg, Kristina Issa (the new one), Mats Hahlin och Bo Stenholm.

Gäster: Nicklas Ericsson, Lars Melin, Krister Nylander, Kjell Wilhelmsen, Ylva Gallon, Gunilla Johansson Gyllenspetz och Felicia Stjärnsand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s