Tvillinghallar – ett sätt att lösa iskrisen i Göteborg

GP har just nu en artikelserie om ishallar, istider, hockeylag och skridskoutövare som kämpar om tiderna som finns utspridd över hart när varje stund på dygnet.

Utmärkt. Det är ett problem värt att uppmärksamma.

Hallarna är för få. De hallar som finns är många gånger uttjänta och hårt slitna. Nybyggen…? Nej, det kan de hågade se sig i stjärnorna efter. Den nya utlovade multiarenan som är tänkt att ersätta snart 50-åriga Scandinavium har blivit satt på politiska långbänken bland andra avbytare, som RIK:s handbollshall.

Dessvärre ser politiker ofta kortsiktig där ett vidare perspektiv är viktigt. Satsningar nu gagnar framtiden, ger möjlighet för unga människor att fostras i föreningslivet och för äldre att fortsätta där. Idrott främjar dessutom hälsa.

Jag spelar fortfarande hockey efter mer än 50 år. Är lyckligt lottade att som 63-årig målvakt kunna nyttja hallarna i Göteborgsområdet. Oavsett om det är med kamratgänget, 50-årsfirande Uppbackarna, med morgonhockey. Med Restauranggänget och Frölunda sponsorhockey vid lunchtid, eller med Frölunda och Kungälvs Oldtimers på kvällarna. Emellanåt kallas jag in till mina gamla förening, division 4-klubben IK Raid, där jag huserade som spelare i 18 säsonger (slutade där säsongen 2016/2017).

Jag pendlar mellan uppdragen, alltså, och skiftar mellan spel i Slottsskogsrinken, Marconihallen, Askimshallen, Oasen i Kungälv, Wallenstamshallen, Rambergsrinken, Tuve ishall, Isdala, Angereds arena och Frölundaborg. Ja, på somrarna har jag till och med haft förmånen att spela uppe i Lödöses ishall då isen ligger där för proffs och amatörer.

Men behovet är så mycket större än de hallar som finns.

Nu planeras en nya ishall vid Kviberg. Men då kommer Isdala att försvinna i detta som kommit att bli ett nollsummespel.

Jag har haft förmånen att spela i USA och Kanada och sett några ishallar där. Smarta lösningar, som effektivt fyller behovet från allt från beerleagueamatörer, knattelag, pojk- och flicklag över juniorlag och proffs. I Windsor, staden mittemot Detroit, fanns det i huvudarenan inte bara en rink med publikkapacitet ungefär i klass med Frölundaborg. Nej, i samma komplex fanns också fyra ytterligare rinkar. I flera av hallarna jag besökte var det tvillingrinkar, det vill säga entré, in i en korridor med omklädningsrum på vardera höger och vänster sida. Emellanåt var rummen i direkt anslutning till respektive rink, som var smart och tajt byggda, avbytarbås, utvisningsbås, sekretariat, utvisningsbås, avbytarbås, mittemot en liten läktare. Two for the price of one, som det så fint heter.

Dubbelt upp. Två ishallar (eller fler) i samma byggnad. Foto: KAI MARTIN

Men visst är det smart. Samma kylsystem, vaktmästarteamet sköter den ena isen för att sedan sköta den andra. Konstnadseffektivt och ett sätt att tillgodose de behov av istider som finns oavsett om det gäller hockey eller konståkning.

Låt dessutom en hockeykunnig vara med i processen. Allt för många omklädningsrum är  för små  eller smala för skrymmande utrustning (Rambergsrinken!) eller entréer som ligger helt felplacerade (Angered arena).

kaihockey

In action. Yours truly i Kanada 2016.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s