Soulfylld Albin Lee

Konsert:

ALBIN LEE MELDAU

!!!

IMG_9801

Mannen med rösten. Albin Lee Meldau berör. Foto: KAI MARTIN

Lisebergs stora scen

Publik: Stor, kanske 10000.

Bäst: ”The weight is gone”.

Sämst: Arrangemangen ekar tomt ibland.

Fråga: Varför inte göra ett bättre och större ställningstagande kring skandalen om Dawit Isaaks snart 18 år långa fängslande utan rättegång i Eritrea än en lätt dold t-shirt…?

Göteborgssonen Albin Lee Meldau var kanske alltför länge en dold talang i svenskt musikliv. Son till musikern och låtskrivaren Max Meldau och dito, fantastiska, Annika Blennerhed fanns måhända allt inom räckhåll. Men han har sannerligen på egen hand odlat sin soulfyllda, med blues till bredden fyllda stämma med låtar som rimmar hjärta med smärta.

Med sin medverkan i det allt mer dränerade ”Så mycket bättre” fick han en vidare, och sannerligen välförtjänst, fanskara. Så det är inte förvånande att han lockar en stor publik till sin start på sommarturnén.

Men stora scener kräver också sitt engagemang. Där tappar han rätt snart med ett påvert mellansnack och lite lösa boliner vad det gäller scenframträdandet.

Jo, Albin Lee Meldau kan alltid luta sig mot sin röst, den som öppnar upp själen och famnar den med sin vibrerande ton och innerlighet. Han sjunger med hela kroppen, ingenting får stanna kvar, allt ska vädras ut.

IMG_9834

Kan mer. Det finns något outnyttjat hos Albin Lee Meldau. Foto: KAI MARTIN

På scen har han sin compañero sedan barnsben, Kalle Stenbäcken, på keyboard, vännerna Arvid Nero och Simon Söfelde på gitarrer tillsammans med rytmsektion Gibril Cham (trummor) och Simon Andermo (bas). Det är tillbakalutat kompetent, svängigt men också utan riktig egg. Jag kan ibland sakna något soloinstrument som utmanar och leker med Albin Lee Meldaus röst och sångmelodier. Nu stannar arrangemangen av en smula.

Men han bjuder förstås upp och gör det under nära en och en halv timme. Redan som andra nummer kommer slagkraftiga och svängiga ”The weight is gone” och sedan radas låtar från albumet ”About you” med tolkningar från ”Så mycket bättre”, som Louise Hoffstens ”Spela min favoritvals” (”My favourit lie”).

IMG_9806

Gäst på scen. Stor kommer in för att gästa på nya singeln ”Vita fen”. Foto: KAI MARTIN

In kommer också Stor som gäst på nya ”Vita fen”, men det blir mer kul än bra till en låt utan riktig karaktär och som mest känns som en orsak att just Stor skulle få gästa på den nu aktuella singeln.

Albin Lee Meldau har rösten. Den sviker varken honom eller publiken. Men jag upplever att det finns något outnyttjat hos honom. En potential som artist som ligger och lurar. Där han med bättre stadga på scen och i arrangemang kan kliva upp ytterligare ett steg. För på sikt räcker det inte med vilsen charm och den där soulfyllda stämman till bredden fylld med blues.

IMG_9827

Ställningstagande. Albin Lee Meldau lät bara ana sitt ställningstagande kring det snart 18-åriga fängslandet av Dawit Isaak. Foto: KAI MARTIN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s