Kontroversiell. Brittiske konstnären är alltid kontroversiell.
Med utställningen ”Art of Banksy” på galleri Fredstan, ja, där till nyligen huserade en Titanicutställning, försöker galleristen placera den upproriske brittiske gatukreatören Banksy inom tak och väggar.
Det går, faktiskt, så där. Även om utställningen med många av hens massproducerade verk i det mörka ljuset inne i galleriet skapar fokus å många kärnämnen, som uppror, miljökris och kommersialism.
Det blir också märkligt att den konst som på gatan är allas blir en utställning för några av några som samlat delar av verken, som genom konstens tombola blivit dyrgripar.
Men knappt hinner utställningen ha vernissage för de nobla göteborgarna förrän galleri Fredstans skyltfönster och fasad nedklottras av något som till äventyrs kan tolkas som B-a… för att sedan rinna ut till oformliga streck. Attentat iscensatt av Banksy själv? På uppdrag av någon av hens handgångne kompanjoner. Eller helt enkelt en kupp som galleriet självt står för för uppmärksamhetens skull…?
Nja, det är inte lätt att dra några slutsatser. Medialt blev det succé, åtminstone.
Allvar. En del av Banksys konst är effektiv i sin tydlighet.
Utställningen är ett verk av Steve Lazarides ( en intervju i Göteborg Direkt går att läsa här), som påstår sig vara vän med konstnären, men som heller inte längre kontakt med honom efter ett bråk för tio år sedan. Jag skriver påstår, för kring Banksy är mycket höljt i dunkel och när någon gör anspråk på hans konst eller på hans vänskap kan mycket ifrågasättande ligga skvalpande emellan.
”Art of Banksy” kostar sina pengar i entré, ska pågå till slutet av augusti och jag är tveksam om den orkar distansen ut.
Inte för att den inte är fascinerande med de verk som Banksy ligger bakom, men kanske mer för priset och för konsten inom något slags lås och bom. Den trivs inte där, det blir för polerat och av tyglat uppror blir allt en loj tiger i bur.
Humor. Pricksäker gatukonst. Nu på en vägg i ett galleri.
Krasst är Banksy, ute eller inne, fullt kreativ eller på en vägg i ett galleri ständigt ifrågasättande och full av liv, bus och blixtsnabb till allvar. En värdig arvtagare till Andy Warhols popkonst tätt följd av den politiska konsten med, framför allt, Vietnamkriget och drogliberalismen som fond.
Omtumlande. Popkonst som gått vidare till politisk dito.
Emellanåt är konsten effektiv och omtumlande. Men fortfarande mest funktionell i sitt verkliga sammanhang, som i något slags happening ute där man minst anar det.
Sonen, som är stor fan av Banksy, valde efter utställningen att åka hem och titta på bilderna på nätet och lyssna på triphop från Bristol, staden som räknas som Banksys hemstad.