Frölunda har greppet

_TH24406

Tufft mot Malmö. Bortavinst mot Malmö, som kostade en del. Foto.TOMMY HOLL

(bilden är från onsdagens match, den tredje i kvartsfinalserien, i Scandinavium)

Frölundas bortafacit har inte varit så imponerande det senaste. Mycket riktigt blev det också utjämnat i andra kvartsfinalmatchen nere i Malmö, om än med uddamålet.

Istället är det hemmasegrarna som bäddat för Frölundas framgångar. Men det håller ju inte i det långa loppet.

Inför den fjärde omgången i kvartsfinalserien hade inte bara tonläget höjts mellan spelarna, utan också mellan tränarna. Det blev förstås inte bättre efter att Joel Lundqvist, helt riktigt, friats från vidare straff än det matchstraff han fick i onsdags efter smällen mot Jens Olsson.

Väl på isen var det också ett Malmö som inte tänkte låta sig spelas ut som senast i Scandinavium. Snabbt tog hemmalaget kommandot och tillät inte Frölunda till något större manöverutrymme. Men trots dominansen lyckades inte skåningarna göra mål på Johan Matsson och hans envetet energiska försvar. Istället är det, återigen, Ryan Lasch som trollar fram ett läge när han serverar en macka som Joel Lundqvist elegant sveper förbi Oscar Alsenfelts plockhand. Då har Frölunda vänt på steken och har ett intensivt tryck mot Malmökassen. Vi är då den senare fjärdedelen av den första perioden och två minuter senare är det Ryan Lasch som själv gör 2–0. Elegant frispelad från egen zon av Simon Hjalmarsson upp till mittzonen där Lasch får med sig pucken och ensam med Alsenfelt öppnar honom, återigen i plockhandskrysset. En situation som Malmökeepern nog inte är helt nöjd med.

Första perioden är till enda efter böljande spel och ett Malmö som definitivt är mer på tårna och ligger närmare Frölunda än spelet i Scandinavium senaste matcherna.

Det krävs därför inte mycket för att Malmö ska få kontakt. En felaktig utvisning, till exempel, då backen Jacob Peterson skjuter och i rörelsen träffar Malmös Anton Mylläri i ansiktet (det ska enligt reglerna inte vara utvisning där). Kontantin Komarek utnyttjar övertaget och reducerar till 1–2.

Men trots fler chanser lyckas inte Malmö trycka in fler skott. Det gör istället Frölunda, när Rhett Rakhshani kämpar sig in mot mål och Patrik Carlsson tar över och passar Jacob Peterson, som i öppen kasse kan lägga in sitt första slutspelsmål.

Innan perioden är slut hittar dock Malmö målet och reducerar återigen, i powerplay, när klockan visar 18.24 av andra. Ett resultat som står sig inför den tredje.

Återigen är det Malmö som dominerar och får lön för mödan med kvittering efter knappt två minuter spelade av den tredje perioden. Ett klassmål där Komarek från magtrakten och till höger om Mattsson snyggt styr ett stenhårt skott från blå.

En onödig sidotackling från Hjalmarsson på Emil Sylvegård ger bara två minuter där det borde varit fem och matchstraff, där Malmö nog hade behövt sina tre extra minuter i överläge. Nu klarar Frölunda med god hjälp av bländande målvaktsspel trycket och kommer ur tryckkokaren med huvudet hyfsat kallt.

När Malmö senare återigen får chansen i powerplay slutar det i stället med spel fyra mot fyra efter en onödigt utvisning i Malmölägret. Det skapar ytor som passar Frölunda och framför allt Chay Genoway, som tar sig en rejäl rundtur i den Malmöitiska zonen, rundar kassen och ska raka in pucken då Alsenfelt störtar mot stolen och mirakulöst nog avstyr mål. Men returen hamnar turligt återigen på Genoways klubb, som skoningslöst gör 4–3 till bortalaget, som senare blir 5–3 när Simon Hjalmarsson – verkligen i hetluften denna afton – pressar in pucken och avgörandet med två och en halv minut kvar.

Malmös coach tar omedelbart ut Oscar Alsenfelt, men utan resultat. Frölunda vinner bortmatchen och har avgörandet i sina egna händer när den femte matchen spelas i Frölundaborg.

Hur det går…? Allt talar för hemmalaget, som är klasserna bättre än Malmö på egen is. Men det finns några men. Simon Hjalmarsson har blivit avstängd resten av matchserien för den fula tacklingen och det gör att succélinan med han, Ryan Lasch och Samuel Fagemo måste ändras. Viktor Ekbom åkte på en rejäl kyss när han fick en stenhård rövtackling av Fredrik Händemark och kom inte åter i spel. En befarad hjärnskakning eller nackskada där. Lägg till detta att Malmö spelar med kniven mot strupen. Förlust och det är over and out för skåningarna. Vinst och det är fortfarande liv i kvartsfinalserien.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s