Frölunda på spåret – men har en bit kvar

_TH23404

Säker seger. Anders Grönlund jublar åt ett av sina två mål. Foto: TOMMY HOLL

Kvartfinalen kliver in i sin tredje match med två respektive hemmavinster i backspegeln.

Förra årets kombattanter står inför nya förutsättningar och utmaningar; Frölunda i revanschsätet efter debaclet i fjol, Malmö som bevakare, men också som ett lag som inte gått lika massivt i SHL den här säsongen som den förra.

Att Frölunda var taggat sågs i den första matchen i lördags.

Frölunda dominerade och svepte Malmö med 4–0 redan i första perioden, ett resultat som kom att stå sig, för att nere i Malmö förlora med uddamålet (2–3).

Ser man till Frölundas förstaperiod i den tredje matchen är det snudd på obegripligt att laget ens behövde ha problem i i Malmö. Överlägsenheten är total från start. 1–0 kommer efter knappt två minuter där Frölunda via speldirigenten Ryan Lasch snurrar upp Malmös försvar för att låta Simon Hjalmarsson stå för avslutet. Allt i iscensatt av en ivrigt forecheckande Linus Fagemo. 2–0 kommer efter ett så kompakt spel att jag sällan skådat något liknande i Scandinavium. Under två minuter mal hemmalaget ned motståndet som heta pepparkorn i en mortel. Det var aldrig en fråga om utan när Frölundas mål skulle komma. Det blev Anders Grönlund, backen, som precis som Hjalmarsson, gjorde sitt första slutspelsmål. Det handlade knappast om en rökare, utan en myra som letade sig in mellan benen på Lars Volden, Malmös målvakt för dagen (oklart där, varför han startade efter Oscar Alsenfelts två inledande matcher). En insats Volden inte kan vara helt nöjd med.

Frölunda gör också 3–0, återigen Anders Grönlund som tar tillvara på sin egen retur, som var väl generös från Malmökeepern. Ett resultat som står sig perioden ut och som förutom målen renderar i ett rejält skottövertag om 16–5, där det är noterbart att Malmös första skott mot Johan Mattsson kom först efter 16 minuter spelade.

Kanske skulle bortlaget tagit en time out för att sortera bort veligheten och få in bättre skärpa. Men i periodpausen har det uppenbarligen skett räfts och rättarting. Malmö kommer in som delvis ett nytt lag och gör sin reducering efter nära fyra minuter, ett backskott från Marcus Björk som Johan Mattsson kanske borde fångat in i plocken.

Men repliken kom skoningslöst. Halvminuten senare gör Chay Genoway 4–1 assisterad av herrarna Lasch och Lundqvist. Kort därefter kommer proppen ur då Simon Hjalmarsson gör sitt andra mål för matchen med ny assistpoäng för Ryan Lasch som också hade hjälp av Rett Rakhshani.

Inför tredje perioden är övertaget kompakt och trots att Malmö får chansen med fem mot fyra, då Joel Lundqvist tar onödiga två minuter för spel utan hjälm, lyckas inte bortalaget bita sig fast. Istället serveras Lundqvist en macka direkt när han kommer åter in på isen och ensam med Lars Volde lirkar han i inte bara laget 6–1-mål utan också sitt tvåhundrade i Frölundatröjan. Strongt.

Men det skulle inte dröja länge förrän det blev sorti för kapten Lundqvist. I en närkamp i den offensiva zonen träffar han Malmös Jens Olsson olyckligt. Matchstraff för Frölundas ledare på isen och även adjöss för Olsson efter smällen. Självklart skulle Marcus Sylvegård ge igen, men renderades bara två minuter för attacken på Joel Lundqvist.

Från mitt håll sett och efter att ha kollat repriser förstår jag inte utvisningen alls. Lundqvist markerar en tackling, Olsson försöker undvika den. I situationen uppstår smällen, som aldrig hade behövt bli annat en rejäl axel mot axeltackling.

Nu lät inte Frölunda sig påverkas av detta utan kunde defilera in till slutresultatet 7–2, där Patrik Carlsson gör sjunde målet i boxplay, precis innan de fem minuter som straffet för Lundqvist renderat gått ut.

Malmö andra mål förtjänar bara en randanteckning i protokollet och var otagbart för täte Johan Mattsson.

_TH24970

Kontroll. Johan Mattsson spelade kontrollerat och har på tre matcher släppt in fem mål. Foto: TOMMY HOLL

Stark seger, alltså. Men det finns mycket att hämta för Frölundas räkning. Spelet är alltför ojämnt, kvaliteten emellanåt är usel där powerplay är både nonchalant och saktfärdigt. Uppspelen klarar sällan en rejäl forechecking och mot ett starkare och mer hårt arbetande lag än Malmö kommer Frölunda få bekymmer.

Men än är inget klart för en semi. Först bortamatch på fredag. Därefter matinématch på söndag – i Frölundaborg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s